Розповідаємо про першу у Каунасі (Литва) теплоелектростанцію (ТЕЦ), що працює на біомасі. Досвід Литви є одним із найбільш адаптивних для України.Станція Danpower Baltic, що працює на деревній стружці, є першою ТЕЦ на біомасі в Каунасі (фото Axis Technologies).

ТЕЦ виробляє 20 МВт теплової енергії та 5 МВт електроенергії. Вартість ТЕЦ сягнула майже 20 млн євро. Підрядником виступила компанія Axis Technologies, яка реалізувала об’єкт підключ.

Axis Kaunas

Зазвичай будівництво таких потужних електростанцій займає 26-30 місяців. Однак цю електростанцію довелося побудувати менш ніж за 21 місяць.

Проєкт був реалізований Danpower Baltic UAB – спільним підприємством GECO Investicijos та німецькою Danpower GmbH, дочірньою компанією Enercity – і побудований Axis Technologies, дочірнім підприємством очолюваної Литвою Axis Group.

Про Danpower Baltic UAB

Засноване в травні 2014 року, Danpower Baltic UAB є спільним підприємством Danpower GmbH та Geco Investicijos з часткою 50/50.

Головна діяльність компанії полягає у розвитку та реалізації енергетичних проєктів у Литві. Основна увага приділяється використанню технології комбінованого виробництва тепла та електроенергії (ТЕЦ) на основі регіональних ресурсів біомаси для забезпечення конкурентоспроможною ціною теплової та електроенергії.

Разом із заводом з біомаси в Каунасі та заводами з біомаси у Вільнюсі та Йонішкісі, Danpower Baltic керує 6 проєктами з біомаси в Литві із загальною встановленою потужністю 169 МВт(т) і 5 МВт(е).


Джерело: Bioenergy International