Розповідаємо про проєкт-криголам в енергетиці.

Відкриття найбільшого промислового заводу Power to Gas (PtG) на основі біологічного метанування відбулося нещодавно у Швейцарії недалеко від Цюриха. Це перша в Європі промислова установка з переробки електроенергії в газ (PtG), в основі роботи якої біологічне метанування.

Факти

Ключовим фактором стало розташування, оскільки наявна в регіоні очисний завод (WTP) та очисні споруди стічних вод (WWTP) компанії Limeco продукують головні складові процесу PtG: електроенергію та стічний газ.

Технологія

  1. На новій установці PtG відновлювана електроенергія з очисних споруд використовується для розщеплення води на кисень (O2) і водень (H2) за допомогою електролізу.
  2. На другому етапі процесу цей водень подається в реактор метанації HZI Schmack разом з біогазом з очисних споруд.

У процесі «BiON», який є власною розробкою компанії, мікроорганізми в біореакторі перетворюють водень і CO2, що міститься в біогазі, в біометан (CH4) в анаеробних умовах – відбувається біологічна метанація. Потім біометан очищається і може бути поданий в місцеву газову мережу як CO2-нейтральний замінник природного газу.

Промисловий завод біологічного метанування PtG

Скорочення викидів

Такий відновлюваний природний газ може зменшити викиди CO2 рівні викидам приблизно 2 000 середніх домогосподарств.

Потенціал PtG для Швейцарії

Проєкт широко підтримується завдяки співпраці між компаній Limeco, Swisspower AG та регіональними постачальниками енергії. Усі вони бачать величезний потенціал для виробництва електроенергії до газу в Швейцарії. Потреби в енергії понад 250 000 людей можуть бути забезпечені заводами PtG на 100 найбільших очисних спорудах тільки в Швейцарії.

Промисловий завод біологічного метанування PtG

Потужна команда

Автором інноваційної технології є компанія HZI Schmack. Цей проєкт реалізований на території комунального підприємства Limmattaler Regiowerk Limeco, яке також є власником і оператором заводу.

Забудовником і постачальником технологій є баварська компанія Hitachi Zosen Inova Schmack GmbH (HZI Schmack). Компанія Regiowerk Limeco ініціювала та реалізувала цей проєкт разом із вісьмома швейцарськими постачальниками енергії та муніципальним комунальним альянсом Swisspower.

Енергетична стратегія Швейцарії

У межах своєї енергетичної стратегії до 2050 року уряд Швейцарії планує замінити атомну енергетику відновлюваними джерелами енергії, такими як сонячна, гідро- та вітрова енергія.Паралельно розвиватиметься виробництво енергії з біомаси та біогазу, які мають беззаперечну перевагу, — можуть балансувати систему.

PtG є важливим фактором енергетичного переходу, забезпечуючи енергетичну незалежність та безпеку. Що важливо, за допомогою технології PtG можна перетворити сезонні та тимчасові надлишки від виробництва електроенергії в біометан, придатний для зберігання та транспортування.


Джерело: Bioenergy International