REPowerEU_Plan

Сьогодні Європейська комісія прийняла довгостроковий план #REPowerEU, який передбачає відмову від російських енергоресурсів. У ЄК наголошують, 85% європейців підтримують якнайшвидшу відмову від російських нафти та газу на які щорічно Європейський Союз витрачає майже €100 млрд в рік.

План REPowerEU передбачає:

  • диверсифікацію поставок природного газу, зокрема механізм спільних закупівель та спільна робота із країнами-постачальниками;
  • посилення заходів енергоефективності, що передбачатимуть запровадження фіскальних стимулів на системи енергозбереження в опаленні, модернізацію житлових будинків;
  • прискорення впровадження відновлювальних джерел енергії у промисловості, транспорті, виробленні енергії.

За підрахунками ЄК, реалізація плану REPowerEU коштуватиме €210 млрд до 2027 року.Наразі ж мова йде про акумулювання близько €300 млрд для реалізацію цілей з розвитку альтернативних і відновлювальних джерел енергії, чистих технологій.

Надважливий документ, який свідчить про колосальну політичну та суспільну підтримку України на міжнародній арені, про готовність нарощувати санкції проти агресора.Масштабний і великий план зводитиме нанівець спроби «торгуватися». Це полегшить Європі дискусію з Угорщиною. Гроші на відмову від російських енергоносіїв є, але вони потребують чітких проєктів і прозорого використання, а не шантажу неоднозначними заявами.

План передбачає фінансову підтримку України на початкових етапах відновлення. Проте у подальшому наша держава має конкурувати відкрито, пропонуючи чіткі і прогресивні проєкти з відновлення інфраструктури та запровадження «зелених» технологій.


Джерело: REPowerEU Plan.