Країна є лідером біогазового ринку, розвиток якого є актуальним для україни. Розповідаємо про біогазову установку у Бланкенхайні (Blankenhain).

У Німеччині постачальник енергетичних послуг energielenker Group і швейцарська компанія, що замається розвитком чистих технологій, Hitachi Zosen Inova AG заснували спільне підприємство в Бланкенхайні — Blankenhain Verflüssigungs GmbH, яке побудує завод bioLNG на наявній біогазовій установці. Квоти на зріджений біогаз і пов’язані з ним парникові гази будуть надходити на ринок Німеччини і таким чином сприяти декарбонізації транспортного сектору.Відбудеться модернізація та переобладнання біогазової установки мокрого бродіння, яка вже експлуатується компанією energielenker в Бланкенхайні.

Energielenker Bgablankenhain

До кінця 2023 року модернізований завод вироблятиме 3700 тонн на рік зрідженого біометану (bioLNG), призначеного для транспортного сектору.

Також на цьому заводі виробляють біометан з відновлюваної сировини і подають в мережу. Цей напрям набуває все більшого розвитку. З цією метою рослинну сіровину буде замінено майже на 100% на відходи, наприклад рідкий гній, послід та інші відходи сільського господарства і харчового виробництва.

Крім того, стару біогазову установку буде замінено сучасним амінним скрубером, будуть встановлені додаткові системи для зрідження біометану та вуглекислого газу (CO2), а також для виробництва власної електроенергії і тепла за допомогою комбінованого теплопостачання (ТЕЦ).

З майже 58 ГВт-год екологічно чистого біогазу на рік в майбутньому буде вироблятися приблизно 3 700 тонн біогенного зрідженого газу для ринку палива. Крім того, як побічного продукту буде вироблено близько 4 000 тонн рідкого біогенного CO2.

Відповідно відбуватиметься скорочення викидів парникових газів (ПГ): понад 20 000 тонн еквіваленту CO2 (CO2-екв.) можна отримувати та продавати у вигляді квот на викиди парникових газів відповідно до нового німецького законодавства. Це дозволить інвестувати в технологію кріогенного зрідження, необхідну для цього процесу.

Основою для цього є Європейська директива щодо відновлюваної енергетики (RED II), яка накладає конкретні зобов’язання на країни-члени, наприклад, зробити паливну суміш більш екологічно чистою.

У Німеччині такий підхід реалізується за допомогою системи квот на скорочення викидів парникових газів у межах Федерального закону про контроль за викидами. Закон зобов’язує розповсюджувачів викопного палива зменшити викид CO2 на 25 відсотків до 2030 року. Ця обставина нещодавно спричинила значний попит на екологічно чисте біопаливо та пов’язані з цим квоти на викиди парникових газів.

Energielenker Bgablankenhain

Про компанію

Компанія Energielenker має ще 12 офісів по всій Німеччині. Група є досвідченим постачальником комплексних та інноваційних енергетичних концепцій та консультаційних послуг для країн, міст та муніципалітетів.

Energielenker також є оператором біометанових когенераційних установок для таких установ, як лікарні, університети або благодійні установи. Крім того, energielenker Group володіє та керує портфелем біогазу, що включає 45 установок.


Джерело: Bioenergy International.