Актуальна статистика щодо цін на газ у Європі від Міжнародного енергетичного агентства, а також про те, чому зелена енергетика є не причиною, а шляхом вирішення ситуації. Динаміка світового ринку газу суттєво вплине на тарифи в Україні.

Міжнародне енергетичне агентство (International Energy Agency) оприлюднило заяву щодо ситуації з ринками газу та електроенергії. Серед основних причин:

  • Високий попит та обмежені пропозиції;
  • Погодні фактори (зокрема холодний і тривалий опалювальний сезон в Європі минулої зими та зниження обсягів вітрової енергії за останні тижні).

Чому звинувачувати зелену енергетику безглуздо? — думка експерта.

Нещодавнє зростання світових цін на природний газ є результатом кількох факторів, і неточно, і оманливо перекладати відповідальність на процес переходу до чистої енергії

Виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль

Він наголосив, що наявна ситуація в умовах переходу на чисту енергію має нагадувати урядам про важливість безпечних і доступних поставок енергії — особливо для найбільш вразливих людей у ​​нашому суспільстві. Тому законодавчо і виконавчо врегульований перехід на чисту енергію — це вирішення проблем, які ми бачимо сьогодні на ринках газу та електроенергії, а не їх причина.

Трохи деталей

  • Попит і пропозиції. Тенденція до зростання попиту на газ. У першому кварталі 2021 року у Східній Азії та Північній Америці фісували сильне похолодання. А потім були спеки в Азії та посуха в різних регіонах, зокрема Бразилії. В Азії попит на газ залишався високим протягом усього року, головним чином за рахунок Китаю, а також Японії та Кореї.
  • Обмеженість пропозиції. Обсяги виробництва скрапленого природного газу (СПГ) у світі були нижчими за очікувані через низку незапланованих відключень та затримок, а також затримку технічного обслуговування з 2020 року.

У майбутньому ситуація на європейському ринку газу може ускладнюватися через:

  • незаплановані відключення та різкі похолодання, особливо якщо вони відбудуться пізно взимку;
  • значно нижчі за середньорічний показник за п’ять років обсяги газу у сховищах у Європі.

При цьому експорт Росії до Європи скоротився до рівня 2019 року.

Вартість електроенергії

Ціни на електроенергію в Європі за останні тижні зросли до найвищого за останні десятиліття рівня. На багатьох ринках ціни перевищили 100 євро за мегават-годину. Наприклад, у Німеччині та Іспанії ціни у вересні були приблизно в три-чотири рази вищими за середні показники, які спостерігалися у 2019 та 2020 роках. Це зростання було спричинене зростанням цін на газ, вугілля та вуглець у Європі. Стрімке зростання цін на газ на певних європейських ринках призвело до переходу від газу до вугілля для виробництва електроенергії — ця тенденція була б ще більш вираженою, якби не зростання цін на викиди вуглецю на Європейський ринок.

Зв’язок між ціноутворенням на ринках електроенергії та газу буде збережений і надалі. Газ наразі залишається важливим інструментом збалансування ринків електроенергії в багатьох регіонах. Оскільки перехід на чисту енергію передбачає досягнення нульового рівня викидів, глобальний попит на газ почне знижуватися, але він залишиться важливою складовою безпеки сектору електроенергії. Особливо це стосується країн з великими сезонними коливаннями попиту на електроенергію.


Джерело: Міжнародне енергетичне агентство/Зображення: ІА «Укрінформ»