Зазначимо, цей курс для ЄС вже є невідворотним. Проте наразі росія постачає Німеччині, яка має найбільшу економіку в Євросоюзі, половину імпортованого газу та вугілля, а також третину нафти. Одразу обірвати цей зв’язок неможливо: німецька економіка увійде у кризу. Важливо швидко замістити ці обсяги – знайти нові джерела постачання або знизити споживання.

EU plan to stop Russian gas import - Forbes

Що відбудеться найближчим часом?

Вже до осені Німеччина відмовиться від постачання вугілля з Росії, а до кінця року – від постачання нафти. Але повна відмова від російського газу найближчим часом неможлива.

Повне ембарго — питання часу, незважаючи на збитки.

Capital Economics

Повне ембарго на постачання енергоносіїв із Росії призведе до падіння економіки Німеччини на 25% та гіперінфляції, прогнозують аналітики консалтингової компанії Capital Economics.

Проте незважаючи на всі труднощі, Німеччина знайде заміну російському газу, а Росія без європейських грошей функціонувати не зможе. Скорочення залежності від російського газу – це завдання Євросоюзу, а не лише Німеччини. Тому Європейська комісія розробила спільний план. Він дозволить вже 2022 року знизити залежність ЄС від російського газу на дві третини і повністю від нього відмовитися «задовго до 2030 року».

EU plan to stop Russian gas import - Forbes

План ЄС

  • Цього року: збільшення на 50 млрд кубометрів постачання зрідженого газу зі США та Катару.
  • Цього року: збільшення на 10 млрд постачань трубопровідного газу з Азербайджану, Алжиру та Норвегії.
  • Цього року: будівництво нових сонячних та вітрових електростанцій, які замістять 20 млрд кубометрів газу.
  • До 2030 року: будівництво 480 ГВт вітрової та 420 ГВт сонячних електростанцій. Це втричі збільшить потужності відновлюваної енергетики в ЄС і буде еквівалентом 170 млрд. кубометрів газу на рік.
  • Цього року: ЄС планує заощадити 2,5 млрд кубометрів газу завдяки новим сонячним панелям на дахах приватних будинків.
  • Створення Інноваційного фонду підтримки переходу промисловості використання устаткування з нульовим вмістом вуглецю.
  • Цього року: зменшити температури у квартирах та на підприємствах на 1°C, це заощадить 10 млрд кубометрів газу на рік.

Залежність та обсяги постачання

Крім Німеччини, від російського газу критично залежать Болгарія, Словаччина, Угорщина та Фінляндія.Щорічно росія постачає в ЄС понад 150 млрд кубометрів газу, близько 45% імпорту Євросоюзу. Норвегія забезпечує ще 23%, Алжир – 12%, США – 6%, Катар – 5%.


Джерело: Німеччині буде боляче, але є план. Як Євросоюз відмовлятиметься від газу та нафти з Росії (Ігор Орел) | Forbes Україна