Natural gas in EU

До 2030 року біометановий сектор забезпечить 20% поточного імпорту газу в ЄС з росії. Нагадуємо, Україна має один із найбільших потенціалів у секторі виробництва біометану у Європі. З огляду на санкції, накладені на росію у зв’язку з воєнною агресією проти України, питання відмови від окупантського газу буде вирішуватися максимально швидко.

Вчора Європейська біогазова асоціація (European Biogas Association) опублікувала пресреліз щодо запровадження кроків щодо швидкого розвитку біометанової промисловості в Європі.

Головні тези

  • Європа має терміново диверсифікувати та зменшити свою залежність від російського газу, одночасно посилюючи амбіції щодо кліматичних цілей.
  • Сектор готовий поставити 35 млрд кубометрів біометану до 2030 року, запропоновані ЄС, і закликає включити цю ціль у Директиву щодо відновлюваної енергії (REDIII), яка зараз розробляється.
  • Ціль щодо виробництва біометану становить понад 20% нинішнього імпорту газу ЄС з Росії.
  • До 2050 року цей потенціал може зрости утричі, до понад 100 мільярдів кубометрів і покривати 30-50% майбутнього попиту ЄС на газ. Про це заявив Хармен Деккер, генеральний директор Європейської біогазової асоціації (EBA).
  • Для досягнення встановленої сьогодні цілі знадобиться тісна державно-приватна співпраця для залучення капітальних інвестицій. Необхідна також тісна співпраця між Європейською комісією, державами-членами на всьому ланцюзі створення цінності біометану.
  • Значне збільшення виробництва біометану забезпечить доступну і сталу енергію для громадян ЄС та зміцнить економіку Євросоюзу. Проте саме узгоджені дії держав-членів будуть мати вирішальне значення для підвищення енергетичної безпеки в найближчі місяці та роки.