Країни Балтії: прапори

З квітня Литва, Латвія та Естонія більше не будуть імпортувати російський природний газ. Наразі потреби балтійського ринку задовольняються за рахунок запасів газу, накопиченого в підземному сховищі в Латвії.

Першою країною в ЄС, яка відмовилася від газу агресора стала саме Литва. За даними оператора Amber Grid, з початку квітня імпорт російського газу до Литви через інтерконектор з Білоруссю був нульовим. Тепер усі газові потреби Литви задовольняються завдяки імпорту через СПГ-термінал у Клайпеді.

Нагадаємо, що Литва є одним із лідерів у розвитку ВДЕ, зокрема біоенергетики. Країна вже досягла цілей Директиви ЄС щодо споживання ВДЕ. Національна ціль Литви щодо ВДЕ на 2020 рік становила 23%, що було досягнуто ще у 2015 році з часткою 25,75%.

Історія Литви: успіх біоенергетики

Раніше Литва та її 3 мільйони жителів значною мірою залежали від імпорту природного газу з росії. У 2014 році Литва здобула членство ЄС — росія, мабуть, «захищала» литовський енергоринок, тому ціни на паливо досягли апогею.

Країна платила найвищу в ЄС ціну за імпортний газ — політичну ціну. Проте місцеві ресурси біомаси були (і залишаються) наявними у великій кількості.

середньострокові та довгострокові цілі Литви щодо ВДЕ

З 2000 по 2018 рік використання біомаси у секторі централізованого теплопостачання збільшилося з 2 % до 67,5 %, значною мірою витіснивши імпортний газ у централізованому теплопостачанні.

Використання місцевих ресурсів як крок до енергонезалежності та економічної стабільності

Основною причиною такого суттєвого зростання відновлюваного палива стало використання лісової біомаси в Литві, де ліси займають 33,2 % території країни (2,2 млн га). Крім того, ціна використання біомаси для опалення у 3 рази менша за ціну природного газу. Кількість біомаси на одиницю населення в Литві є однією з найвищих у Європейському Союзі.

ЗППЕ у Литві

Співпраця України та Литви

Нагадаємо, у минулому році команда UABIO активно співрацювала з литовськими колегами, бо досвід реформування енергетичного сектору і ринку біопалива цих країн для України є найбільш близьким та адаптивним. Залишаємо посилання на проєкт «Оцифрування сектору централізованого опалення України».