Читайте інтерв’ю голови правління UABIO Георгія Гелетухи для Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) про те, як ми можемо стати гравцем на ринку енергоекспорту.

Обрали декілька думок із інтерв’ю. Весь матеріал читайте за посиланням.

Георгій Гелетуха

За даними Державної митної служби, провідні позиції у структурі українського імпорту займають нафтопродукти, газ та вугілля. У 2021 році на їх імпорт було витрачено 14,3 млрд доларів. Змінити ситуацію може біоенергетика.

Перевага біоенергетики в тому, що вона працює в різних сферах, тоді як сонце і вітер — це тільки електрика.

Наприклад, в виробництві тепла біомаса — абсолютний лідер, там понад 90% відновлювального тепла з неї. І на транспорті теж значна частка — це біоетанол, біодизель, біометан. За рахунок тепла і транспорту в цілому біоенергетика стає лідером серед всіх відновлювальних джерел.

Останній енергетичний баланс опублікований у 2020 році. За ним частка біоенергетики становить 78% від усіх ВДЕ. Тобто в Україні ще більший внесок біоенергетики у структурі ВДЕ.

На сьогодні ми подвоюєм наш прогноз до 20 млрд кубів біометану, якого можемо виробляти в Україні. Нагадаю, що в довоєнні часи Україна споживала 30 млрд кубів, з них 20 млрд кубів було власного видобутку, і 10 млрд імпорту.

Тобто ми з країни імпортера точно перетворимося в країну експортера. Чому нам це цікаво? Ми поряд з Європою, яка робить великі ставки робить на біометан.

У Європі зараз виробляється приблизно 3,5 млрд кубів біометану на рік. А на 30-й рік вони запланували виробити 35 млрд кубів біометану, на 50-й рік є прогнози десь 120 млрд кубів біометану на рік. Споживають європейці зараз близько 350 млрд. Тобто, вже в 2030 році вони хочуть мати 10% заміщення природного газу саме біометаном. А на 2050 рік вони хочу мати від 30 до 40% вже заміщення природного газу біометаном.

І вони готові будуть імпортувати біомметан, зокрема з України. У нас розвинена газова мережа, з’єднана з ЄС. Це реально і цікаво для такої аграрної країни, як наша.

У залежності від того, з чого ви виробляєте біометан, премія може фактично дорівнювати ціні природного газу, тобто умовно ціна природного газу нехай там зараз 600 євро за тисячу кубів, то премія може бути ще 600.

Експерти фінської компанії Wartsila порахували експлуатаційні витрати, паливо, і виявилося, що найдешевша вартість електроенергії в Україні буде в системі, в якій 83% вже буде відновлювальних джерел. А 17% вони залишили на маневрені потужності (газові чи біометанові, якщо до того часу замістимо).

Водень — це перспективно, але трохи згодом. Прогнозую, що в Україні цей напрям розвиватиметься після 2030 року. А біометан це вже сьогодні вигідно.

Зробимо енергію зеленою — долучайтеся!


Джерело: інтерв’ю “ГЕОРГІЙ ГЕЛЕТУХА: ДО 2050 РОКУ УКРАЇНА МОЖЕ ВИРОБЛЯТИ 20 МЛРД КУБІВ БІОМЕТАНУ В РІК І ПЕРЕТВОРИТИСЯ В ПОТУЖНОГО ЕНЕРГОЕКСПОРТЕРА”.