elektrosetiБіоенергетича асоціація України звернулась до Президента України Петра Порошенка щодо необґрунтовано завищеного тарифу, затвердженого постановою НКРЕКП “Про затвердження величин питомої вартості нестандартного приєднання електроустановок до електричних мереж на 2017 рік”.

Результати порівняння ситуації з приєднанням електрогенеруючих об’єктів ВДЕ в країнах ЄС і Україні показують, що практично всі країни ЄС створюють преференції виробникам електроенергії з ВДЕ, в тому числі, в частині приєднання. 

Зокрема, Директива Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС зобов`язує забезпечити пріоритетний гарантований доступ до електромереж з метою виробництва енергії з відновлюваних джерел.

Низка країн ЄС повністю звільняють виробників електроенергії з ВДЕ від плати за приєднання. Зокрема, приєднання до електромереж для виробників електроенергії з ВДЕ у Австрії, Данії та Німеччині є безкоштовним. Така ж норма діє і в Польщі для виробників електроенергії з ВДЕ потужністю менше 5 МВт.

Деякі з країн ЄС та кандидатів до країн ЄС практикують плату на приєднання, але на суттєво нижчому рівні, ніж затверджено в Україні. Наприклад, у Македонії плата за приєднання до мережі потужністю до 400 кВт складає від 34,5€/кВт до 64,9 €/кВт3. Вартість підключення енергоустановок до мереж в Литві для потужностей 100-500 кВт складає 57,01 Євро/кВт, що майже в 4 рази дешевше, ніж затвердила НКРЕКП в Україні (200 Євро/кВт).

Біоенергетична асоціація України вважає, що встановлення такого високого рівня тарифу за нестандартне приєднання, що затвердила НКРЕКП, є неприйнятним. БАУ вимагає переглянути тарифи на приєднання в сторону їх суттєвого зменшення. На думку БАУ, плата за нестандартне приєднання електроустановок до електричних мереж повинна бути однакова для всіх обленерго України і не перевищувати рівень 50 Євро/кВт (1500 грн/кВт).

Читати Лист БАУ до Приезидента України Петра Порошенка щодо встановлення НКРЕКП необґрунтовано високого тарифу на приєднання енергоустановок на ВДЕ до електричних мереж