27 травня в Обухові відбулася конференція “Чи здатна біоенергетика зробити Україну енергонезалежною?». Представники органів державної влади, бізнесу та провідні експерти ділилися думками щодо перспектив вирощування енергетичних культур та можливості відмови від використання природного газу в енергетиці.”

Також усі охочі відвідали біомасову котельню, яка опалює Обухівську лікарню. Обладнання працює на різній сировині. Більше про це читайте на платформі SAF.

Голова правління UABIO Георгій Гелетуха виступив з презентацією щодо перспектив вирощування енергетичних культур в Україні та наявних бар’єрів.

Декілька аргументів, чому верба – це перспективний і сталий бізнес та чудова інвестиція у довкілля:
  • Культура дуже швидко росте, за три роки може досягти висоти понад 5 метрів.
  • Верба дуже добре поглинає вуглекислий газ.
  • Поетапно зрізаючи урожай біомаси, можна отримувати сировину для місцевих котельних на біомасі, тим самим заміщуючи споживання природного газу.
  • Для аграріїв це хороша можливість захистити власні поля від вітрової ерозії, одночасно отримуючи біопаливо для забезпечення енергетичних потреб.
  • Використання для таких плантацій деградованих і малопродуктивних земель дасть можливість через 20-25 років повернути їх родючість.
  • Вербу можна висаджувати ротаційно-плантаційними смугами вздовж доріг на заміну лісополосам, що дасть можливість підвищити безпеку і знизити викиди.
  • Вирощування енергетичних рослин периметром полів дозволить уникнути витоків надлишку гербіцидів і мінеральних добрив у сусідні водойми. Така смуга слугуватиме своєрідним бар’єром для цього.



Команда UABIO вдячна Державному агентству з енергоефективності та енергозбереження України і компанії “Енергетична верба” за організацію цього корисного і актуального заходу!