У статті для видання “Forbes Україна” CEO Оператора ГТС України Сергій Макогон розповів про етапи досягнення вуглецевої нейтральності, короткострокову і довгострокову перспективу природного газу, а також стратегічну роль біометану.

Чи знали ви, що на сьогодні Україна претендує на звання найгіршого забруднювача Європи з 27 країн-членів ЄС, Великої Британії, Туреччини, а також країн-членів Енергетичного співтовариства? Це пов’язано з використанням вугілля для генерації електроенергії. Саме тому питання декарбонізації економіки важливе та актуальне для нас.

Декарбонізація в Україні передбачає такі етапи:

  1. поступову відмову від вугілля і переходу на природний газ до 2030 року;
  2. заміну природного газу відновлюваними та низьковуглецевими газами до 2050-го.

Важливі думки

  • Щоб за 30 років досягти вуглецевої нейтральності, слід почати з доступних та масштабованих технологій, таких як біометан. І не чекати, доки збільшаться обсяги виробництва інших відновлюваних газів, зокрема зеленого водню.
  • Біометан абсолютно готовий для закачування в газову мережу, на відміну від водню.
  • Україна може запропонувати найдешевшу сировину для виробництва біометану.
  • Біометан як повний аналог природного газу, може бути використаний для виробництва теплової й електричної енергії, а також як сировина для хімічної промисловості. Його застосування для громадського транспорту може значно знизити забруднення повітря у великих містах.
  • На сьогодні в українському законодавстві немає навіть терміну «біометан». Тож для початку слід надати біометану «законний статус» в Україні.

Нагадуємо, Оператор ГТС України є членом Біоенергетичної асоціації України. Крім того, Оператор ГТС України та UABIO є партнерами та спільно здійснюють діяльність на підставі Меморандуму про розвиток біометану в Україні.