Захопливі новини від британських вчених про компанію Orbex та їх космічну ракету Prime, яка матиме на 96% нижчий вуглецевий слід, ніж в аналогічних космічних програмах на традиційному паливі. Це вдалося завдяки використанню bioLPG.

Особливості Orbex Prime

По-перше, це найбільший у світі ракетний двигун із унікальним 3D-друком. Публічно представлений на початку 2019 року ракетний двигун унікально виготовлений у 3D цільним, без з’єднань. Враховуючи екстремальні коливання температури та тиску під час космічного польоту, це дає двигуну перевагу перед іншими ракетними двигунами, які можуть мати проблеми із з’єднанням елементів та зварюванням.

На замовлення Orbex був створений найбільший промисловий 3D-принтер у Європі, що дає можливість інноваційній британській космічній компанії швидко друкувати складні ракетні двигуни.

Цей 3D-принтер може друкувати понад 35 великих ракетних двигунів і основні ступеневі турбонасосні системи щорічно. Наразі компанія розширює свої виробничі можливості для космічних польотів.

Ракета Orbex Prime на біопаливі

По-друге, це перший комерційний ракетний двигун, розроблений для роботи з відновлюваним паливом — біопропаном. Це шанс скоротити викиди вуглецю на 90%, порівняно з викопним паливом.

Ракета Prime стане першою в новому поколінні ультразелених систем запуску, які використовуватимуть відновлюване, ультранизковуглецеве біопаливо.

Що важливо, ракета може багаторазового використовуватися і не залишатиме жодного сміття на Землі, в океанах Землі або в атмосфері Землі. Orbex також зобов’язується компенсувати всі викиди ракети, зокрема під час її запуску і гарантує, що кожен запуск буде вуглецево нейтральним. Orbex планує запустити Prime із Space Hub Сазерленд (Sutherland), вуглецево нейтрального космодрому на півночі Шотландії.

Дослідження

Науковці Університету Ексетера підрахували, що один запуск Orbex Prime продукуватиме до 86% менше викидів, ніж вертикальна ракета-носій аналогічного розміру, що працює на викопному паливі. До слова, звичайна ракета є джерелом величезних викидів вуглецю від ракетних двигунів у стратосферу.

У дослідженні також порівняли вуглецевий слід запуску Prime з аналогічною ракетою, яка запускається горизонтально з літака-носія. За такого запуску викиди Prime були на 96 відсотків нижчими, ніж у горизонтально запущеної ракети.

Згідно з дослідженням Ексетерського університету, один запуск ракети Orbex Prime спричинить викиди у розмірі 13,8 тонн CO2e. Це прямі викиди від запуску, непрямі викиди від виробництва палива (біопропану і рідкого кисню), а також радіаційного вплив невуглецевих викидів на великій висоті. Для розуміння — такий вуглецевий слід протягом року створює середньостатистичний мешканець Сполученого Королівства.

Орбітальні космічні запуски з використанням викопного палива створюють величезну кількість чорного вуглецю у верхніх шарах атмосфери. Щорічна кількість, яку створює близько 120 космічних запусків, еквівалентна викидам від усієї світової авіаційної промисловості.

Ракета Orbex Prime на біопаливі
Orbex_Prime_biofuel

Чому BioLPG?

BioLPG або біопропан чи відновлюваний пропан є побічним продуктом виробництва відновлюваного дизельного палива (HVO). BioLPG хімічно ідентичний LPG, але має нижчий вуглецевий слід.

BioLPG, який використовується Orbex для Prime, надходить від Calor, провідного постачальника BioLPG у Великобританії, який виробляє пропан як побічний продукт із відходів та залишків виробництва відновлюваного дизельного палива. У результаті коефіцієнт парникових газів для BioLPG на 90 відсотків нижчий, ніж у викопного палива, такого як RP-1, високоочищеної форми гасу, який зазвичай використовується як ракетне паливо.

Передісторія Orbex

Навіть пандемія COVID-19 не сповільнила Orbex. У березні Orbex отримав найбільшу нагороду в історії Європейського космічного агентства (ESA) Boost. Мова йде про 4,7 мільйони євро приватних інвестицій.

Це відзнака Програми комерційних космічних транспортних послуг та підтримки (C-STS), розроблена для підтримки сталих комерційних послуг космічного транспортування в Європі.

Контракт був укладений з Orbex після глибокої оцінки компанії, її комерційної стратегії, фінансової стабільності та технічного прогресу. Також Orbex стала першою компанією космічного сектору Великобританії, яка отримала фінансування Horizon2020 – 24 мільйони доларів. Такі серйозні інвестиції є гарним фундаментом для першого запуску з космодрому Сазерленд у Шотландії.


Джерело: Стаття “Sky rockets in flight, biofuels delight! The bioLPG story, Orbex’s biofuel powered space rocket and more“, Biofuels Digest.