Про майбутнє альтернативних палив у секторі транспорту розповів голова правління UABIO Георгій Гелетуха межах другої дискусії з серії Ukraine Future Energy Talks щодо енергоефективності.

Реалії війни і сучасні тенденції створюють все більше можливостей для заміщення викопних палив, розвитку електромобільності і сектору біопалива.

Публікуємо декілька тез за змістом доповіді

  • Частка  ВДЕ у кінцевому споживанні енергії на транспортіу ЄС досягла 10,2%, а у країна лідерах: 31,9% у Швеції, 13,5% у Фінляндії і 13% у Нідерландах в 2020 р.  
  • Річне споживання моторних палив в Україні становить 1,8 млн т бензину, 5,2 млн т дизельного палива, 1,4 млн т пропану і бутану скраплених (2020 р.).
  • У 2020 році загальна частка енергії, виробленої з відновлюваних джерел, у валовому кінцевому  енергоспоживанні, склала 9,2 %, зокрема: в електроенергетиці — 13,9%; у системах опалення — 9,3%; у транспортному секторі — 2,5%.
  • У проєкті Національного плану дій з розвитку відновлюваної енергетики на період до 2030 року визначено індикативну ціль споживання енергії з відновлюваних джерел у 2030 році на рівні 27%, зокрема у секторах: електроенергетики – 25 %; опалення та охолодження – 35%; транспорту – 14% (651 тис т н.е. без урахування мультиплікаційних коефіцієнтів, з яких 320 тис т н.е. – електроенергія з відновлюваних джерел споживана транспортом і 238 тис т н.е.  – споживання рідкого біопалива). 
  • Аналіз наявних прогнозів і сценаріїв трансформації світової та Європейської енергетики показує безперечну перспективність довгострокового розвитку біоенергетики, демонструє її значний внесок в реалізацію «зеленого» переходу, декарбонізацію енергетики і боротьбу зі зміною клімату. У 2050 році біоенергетиці відводиться 30…40% – у кінцевому споживанні відновлюваної енергії на транспорті.
  • Перехід на ВДЕ в секторі транспорту відбувається в різних країнах ЄС дуже нерівномірно. Безперечним лідером є Швеція, де вже досягнуто 31,9% ВДЕ у споживанні енергії на транспорті. Основними механізмами, які сприяли цьому, є енергетичний та вуглецевий податки на викопні палива. 

Під час дискусії загалом обговорили проблеми та перспективи ринку пального, пріоритети післявоєнного відновлення сектору, біопаливо та електромобільність як альтернативи постійній загрозі кризи пального.

Плідна дискусія відбулася також завдяки спікерам-експертам: директору консалтингової компанії А-95 Сергію Куюну, експертці з електромобільності, керівниці напряму зв’язків з органами державної влади EV-UA Анні Зарудній та модератору, експерту в галузі енергетики Геннадію Рябцеву.


Організатори:  Kyiv School of Energy Policy та представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні Friedrich-Ebert-Stiftung.