Ключові аргументи голови правління UABIO у 10-хвилинному відео.

Як розвивається біоенергетика в Україні?

Наразі 5,2 млрд м3/рік природного газу вже заміщено біомасою у 2020 році. Тобто ми споживаємо 26 млрд м3 газу, а споживали б 31 млрд м3. Тобто близько 15% природного газу в Україні вже заміщено біоенергетикою. І цей тренд можна продовжувати, наразі середньорічний темп приросту біоенергетики становить 11%.

Сьогодні нас дуже стимулюють розвивати біоенергетику ціни на газ. Ніколи таких цін в Європі не було — 1700 євро за тисячу кубів. Це на нас суттєво впливатиме. У презентації ви можете ознайомитися з різними вартостями палив в Україні, їх теплотворною здатністю та вартістю.

Найдешевші вартості енергії якраз зараз в біопаливах. Тому проєкти із заміщення газу, особливо комерційного, який використовує промисловість, різними видами біомаси дуже вигідні.

Про біомасу

Наші пропозиції щодо розвитку біоенергетики — це не фантазії, багато хто це вже зробив. Енергетичний потенціал біомаси, за нашими оцінками, — 21 млн т н. е.

Найбільший ресурс — різні залишки сільськогосподарського виробництва. При цьому ми розглядаємо використання на рівні 30-40% від теретичного потенціалу для того, щоб цей ресурс міг також використовуватися в сільському господарстві та для відродження ґрунтів.

Крім того, ми маємо близько 2 млн га малопродуктивних земель, де можна вирощувати енергетичні культури: як тверді види (тополя, міскантус), так і силос та кукурудзу на біогаз. Це третина потенціалу.

Наразі аграрії наразі мають серйозні проблеми з експортом зерна. Відповідно вартість кукурудзи наразі близько 4000 грн за тонну. Вартість тонни гранул — близько 8000 грн за тонну. Кукурудза фактично є такими ж паливними гранулами. Прогнозую, що у цьому році замість гранул використовуватимуть зерно — просто спалюватимуть у котлах, тому що це буде економічно вигідно та й загалом іншого виходу не буде через неможливість вивезення.

Обладнання для біоенергетичних проєктів випускається в Україні. У презентації наведені ціни обладнання україїнських виробників різної потужності.

Про біогаз та біометан

Наразі у Європі вже 4,6% споживання природного газу заміщено біогазом і біометаном. На 2030 рік мета — 11%, а на 2050 рік — 30-40%.

За нашими оцінками, Україна може виробляти до 10 млрд м3 біометану. Центральні регіони України мають найбільші ресурси для цього. Частина піде на експорт, а частина буде використана в Україні.

Наш погляд до 2050 року — ми можемо заміщувати близько 20 млрд м3 природного газу, це створить близько 160 000 робочих місць.

Нагадаємо, 14 липня Георгій Гелетуха взяв участь у дискусії «Біоенергетика: виклики та можливості для заміщення імпортних енергоносіїв в Україні». Це перша лекція циклу професійних вузькоспеціалізованих дискусій для визначення найбільш доцільних та ефективних способів розвитку біоенергетики.


Організували захід Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України та Energy Club – Клуб енергетики.

Дякуємо організаторам за плідну дискусію і чекаємо наступних заходів!