Найбільший досвід використання біоетанолу мають США.

Складний і перспективний напрям, про який, ми вважаємо, важливо говорити в Україні для декарбонізації транспорту.

Паливний етанол — це безводний денатурований спирт, який відповідає стандартній специфікації D4806 Американського товариства випробувань і матеріалів (ASTM) щодо використання етанолу як палива в двигунах з іскровим запалюванням. Найбільші виробники: США — перший у світі споживач паливного етанолу, на другому місці — Бразилія.

Сировина

Більшість паливного етанолу, що виробляється в усьому світі, виробляється шляхом бродіння цукру в крохмалі зернових культур, таких як кукурудза, сорго та ячмінь, а також цукру в цукровій тростині та цукрових буряках.

До 40% річного урожаю кукурудзи у США використовується саме для виробництва біоетанолу.

UABIO

Денатуранти додають до етанолу, щоб зробити паливний етанол непридатним для вживання. У Сполучених Штатах майже весь паливний етанол виробляється з кукурудзяного крохмалю, який вважається звичайним біопаливом відповідно до Стандартної програми США з відновлюваних джерел палива (RFS).

Існують інші потенційні джерела етанолу, окрім бродіння зернового крохмалю та цукру. Досліджуються різні види сировини, зокрема залишки сільського господарства, такі як стебла кукурудзи та рису, тополі та верби, що швидко ростуть, трави, які можуть давати два врожаї на рік протягом багатьох років без щорічної пересадки, та біомасу в твердих міських відходах.

Для росту дерев і трав потрібно менше палива, добрив і води, ніж зерна, і їх можна вирощувати на землях, непридатних для вирощування продовольчих культур. Етанол, отриманий із цих джерел, називається целюлозним етанолом і вважається вдосконаленим біопаливом відповідно до RFS.

Однак, незважаючи на технічний потенціал виробництва целюлозного етанолу з цих джерел, економічного виробництва важко досягти. Станом на кінець 2020 року в США не було комерційного виробництва целюлозного етанолу. Проте Бразилія використовує цукрову тростину для виробництва етанолу, який кваліфікується як сучасне біопаливо для використання в Сполучених Штатах згідно з RFS.

Досвід використання біоетанолу у США

Мікс бензину та етанолу (E0 | E10 | E15 | E85)

Знали, що майже весь автомобільний бензин, який зараз продається в Сполучених Штатах, містить приблизно 10% етанолу за об’ємом і маркується E10?

  • Будь-який автомобіль з бензиновим двигуном у Сполучених Штатах може використовувати E10.
  • Легкові, легкі вантажівки та транспортні засоби середньої вантажопідйомності 2001 року випуску та новіші можуть використовувати E15.
  • Проте тільки транспортні засоби з гнучким паливом можуть використовувати бензин із вмістом етанолу понад 15%.
  • E85, паливо, яке містить 51–83% етанолу, залежно від місця та пори року, переважно продається на Середньому Заході та може використовуватися лише в транспортних засобах, що працюють на гнучкому паливі.
  • Бензин, який не містить етанол,— E0 — може бути доступний у деяких регіонах країни для використання в бензинових інструментах, ландшафтному обладнанні, човнах та іншому обладнанні з бензиновими двигунами, для яких рекомендовано E0.

Джерело: U.S. Energy Information Administration.