Цікаво, що завод з виробництва деревних гранул інтегрований у ТЕЦ.

Централізована енергетична система, що обслуговує шведське місто Фалун, є найкращою у світі за версією Міжнародної асоціації централізованої енергетики (IDEA) та Euro Heat and Power.

Чому ТЕЦ — цікавий проєкт?

Муніципальне комунальне підприємство з енергетики, управління відходами та водопостачання Falu Energi & Vatten AB (FEV) навіть отримувало престижну нагороду, премію Global District Energy Award, за модернізацію енергетичної системи муніцпалітету з населенням понад 10 000 громадян.На фото ви бачите загальний вигляд ТЕЦ Falu Energi & Vatten (FEV) Västermalmverket, яка працює на біомасі.

Найкраща енергетична система світу

Характеристики

  • Місто Фалун має близько 56 000 жителів.
  • Станція має встановлену потужність 130 МВт теплової та 18 МВт електричної.
  • Енергетичний об’єкт складається з двох котлів на біомасі, двох мазутних і двох газових котлів для запуску: пікового та резервного.
  • Енергетична система має газову ТЕЦ, яка використовує газ стічних вод очисних споруд (ОСВ), а також три вітрові турбіни і п’ять гідроелектростанцій.
  • Загальна протяжність мережі централізованого теплопостачання FEV становить близько 200 км, зокрема містить три менші локальні мережі та забезпечує ЦТ ще для сусіднього міста Борленге. Загалом це близько 2 500 об’єктів і 2,6 млн м2 будівель/об’єктів.
  • Мережа забезпечує понад 90% потреб у містах і понад 50% потреб домогосподарств.
  • Скорочення викидів сягає 20 г CO2e/кВт•год.

Сировина

Біомасовий завод використовує місцеві відходи лісу та деревообробної промисловості для виробництва близько 300 ГВт•год тепла та 60 ГВт•год електроенергії на рік.

Завод із виробництва деревних гранул

Що робить Västermalmsverket, дійсно, унікальним проєктом, так це інтеграція заводу з виготовлення деревних гранул потужністю 45 000 тонн на рік. Це відбулося ще у 2011 році. ТЕЦ використовує 99% біомаси (деревна тріска, кора, лісозаготівельні відходи, тирса та пелети), 1 % звалищного газу (ЗГ) і зрідженого природного газу (СПГ).

Використовуючи централізоване тепло від ТЕЦ для сушіння, завод з виробництва гранул працює з березня по жовтень, коли попит на централізоване опалення низький.Завод використовує тирсу, отриману з кількох великих лісопильних заводів у регіоні, але він також має потужності для використання круглого лісу малого діаметру та лісозаготівельних відходів як сировини.

Гранули переважно використовуються в інших котлах, які експлуатує компанія.Це дає змогу ефективніше використовувати ТЕЦ у теплу пору року та дозволяє накопичувати енергію в деревних гранулах, які будуть використовуватися в холодний період.

Постачання ЦТ у Борленге

Проєкт коштував 117 млн шведських крон (близько 112 млн євро) і був введений в експлуатацію у 2014 році в партнерстві з іншою муніципальною компанією Borlänge Energi. Компанії тісно співпрацюють.Borlänge Energi керує ТЕЦ, що працює на відходах, а також використовує відпрацьоване тепло паперової та сталеливарної промисловості для свого централізованого теплопостачання.Мережеве з’єднання має потужність теплопередачі 30 МВт тепла і передає щорічно 120 ГВт•год енергії між містами з втратою температури лише на 1 градус Цельсія.


Джерело: Bioenergy International.