Про деякі об’єкти ми вже писали, проте хочемо коротко нагадати про лідерів цього сектору.

На сьогодні у Європі виробляється 191 ТВт•год (близько 18 млрд м3 CH4/рік) біогазу та біометану разом. За прогнозами фахівців галузі, обсяги зростуть вчетверо до 2030 року. Німеччина має найбільшу кількість біометанових установок — 232, за нею йдуть Франція та Велика Британія.

Nature Energy Korskro

Один із найбільших біогазових заводів, побудованих у Європі, завод Nature Energy Korskro виробляє 37 мільйонів нм3 біогазу на рік. Біогазова установка прийматиме 708 000 тонн біомаси на рік і вироблятиме 521 000 тонн родючого шламу. Компанія стверджує, що є найбільшим виробником біогазу в Данії, маючи понад 12 біогазових установок у країні та одну за кордоном. У планах — у Данії створити більше масштабних біогазових установок.

Korskro Nature Energy

Valdemingómez Technology Park

Мадрид виробляє понад мільйон тонн міського сміття на рік. І технологічний парк Valdemingómez обробляє понад 90% органічної речовини з відходів, які надходять на його переробний завод. З цих відходів генерується 207 013 МВт•год електроенергії, достатньої для споживання 59 367 будинків. І це лише 76% біоенергії, яка генерується. Решту, 24%, використовують для роботи самого заводу. Таким чином, заощаджується 1 130 768 тонн викидів парникових газів.

Future Biogas

Наразі британська компанія Future Biogas керує 11 заводами в країні від імені різних організацій, таких як Aviva та JLEN Environmental Assets Group. Кожна з установок Future Biogas співпрацює з місцевими фермами, щоб зібрати 500 000 тонн сировини на рік для потреб заводу. Компанія виробляє понад 400 ГВт•год біометану та забезпечує енергією 40 000 будинків.Future Biogas планує розширити свій портфель інтегрованими біогазовими установками з технологією уловлювання та зберігання вуглецю (BECCS).

Future Biogas

Landwärme

Група Landwärme зі штаб-квартирою в Будапешті має понад 20 заводів з виробництва біометану. Сировиною для заводів є як органічні відходи, так і енергетичні культури (85% цукрової промисловості та 15% біоетанолу, біодизеля і харчової промисловості).Як провідний незалежний виробник біометану, Landwärme має торговий портфель потужністю 2,5 TWh+ і працює у 10 країнах Європи.

Landwärme

Biokraft

Влітку 2018 року Biokraft розпочав роботу найбільшого на той час заводу з рідкого біогазу (LBG) у центральній Норвегії. Він все ще є найбільшим у Північному регіоні, виробляючи 25 тонн рідкого біогазу на день. У планах є збільшення загальної потужності до 1 ТВт•год вже найближчим часом. Наразі компанія пообіцяла випустити на норвезький ринок сотню важких транспортних засобів, які працюють на рідкому біогазі. Компанія має надійних партнерів у різних галузях.

Biokraft

ENVO Biogas Tønder

Біогазова установка Tønder є найбільшою біогазовою установкою в скандинавських країнах. Завод виробляє понад 68 млн м3 біогазу або 35 млн м3 метану. 120 фермерів постачають рідкий гній і енергетичні культури на установку. У планах заводу використовувати також органічні побутові відходи. ENVO Group планує збудувати ще 2-4 заводи в Данії.

Jordberga

Найбільший у Швеції завод анаеробного зброджування в Йордберзі був збудований у 2013 році у партнерстві з E.ON, Skånska Biobränslebolaget і Nordic Sugar. Він переробляє 110 000 тонн зелених відходів для отримання 110 ГВт•год біогазу. Задекларовані обсяги скорочення викидів CO2 становлять 30 000 тонн на рік. Імовірно, завод окупить свою вартість у 200 мільйонів доларів за 16 років.

jordberga biogas plant in sweden

Джерело: онлайн-ресурс Prospero.