Розповідаємо про передовий завод Північної Європи.

Влітку 2018 року поблизу Тронхейма в Норвегії розпочав роботу найбільший завод Skogn з виробництва зрідженого біометану (він же LBG або bioLNG) у центральній Норвегії. З потужністю 25 тонн рідкого біогазу на добу він і досі є найбільшим у Північному регіоні.

Технологічний процес

Біогазова установка збудована поблизу з паперовою фабрикою, а установка LBG перетворює очищений біогаз із відходів рибальства та залишків паперової фабрики на рідке біопаливо.

Завод перетворює відходи переробки риби та промислові стічні води на 125 ГВт•год на рік LBG (біля 12 млрд м3/рік), що робить його найбільшим у світі заводом LBG. Рідина охолоджується до мінус 160°C і зберігається в ізольованих резервуарах. Зберігання біогазу як кріогенної рідини, а не як стисненого газу дозволяє використовувати паливо для важких транспортних засобів.

Будівництвом керувала Biokraft AS — скандинавська біогазова дочірня компанія Scandinavian Biogas Fuels International AB. Реалізувала проєкт компанія Wärtsilä. Запропоноване рішення передбачало низькі експлуатаційні витрати та високу енергоефективність з мінімальним впливом на навколишнє середовище, а також хорошу рентабельність.Наразі компанія працює над випуском на норвезький ринок важких транспортних засобів, які працюють на рідкому біогазі.

Плани

Варто зазначити, що швецька компанія-виробник біогазу Scandinavian Biogas Fuels International AB у квітні минулого року оголосила, що інвестує близько 17 млн євро у розширення виробництва зрідженого біометану на заводі Skogn. Нова станція буде готова до експлуатації в третьому кварталі 2022 року і вироблятиме 35 ГВт•год LBG на рік.

Підприємство Skogn, серед іншого, забезпечуватиме круїзну компанію Hurtigruten LBG як паливо для їх флоту кораблів.