Таллінн поступово розширює використання bioCNG для міських автобусів.

Наразі вулична автозаправна станція Tallinna Linnatransport Peterburi CNG має 120 заправних блоків і дві швидкісні заправні станції, які можуть задовольнити потреби 200 транспортних засобів. Потужність виробництва bioCNG на естонському біогазовому об’єкті Aravete у цьому році була збільшена з 800 Нм3 на годину вхідного біогазу до 1000 Нм3/год шляхом додавання додаткових мембран до установки модернізації біогазу.

автобуси на bioCNG

Проєкт із використання bioCNG реалізований компанією Bioforce Infra спільно з Verston Ehitus. Вітчизняний bioCNG виробляють, використовуючи технологію модернізації біогазу Bright від голландських постачальників HoSt.

Bioforce постачатиме bioCNG за допомогою технології віртуального трубопроводу. Це значно розширює можливості bioCNG.

Технологія

Біогаз виробляється шляхом анаеробного зброджування (AD) коров’ячого гною. Біогаз очищують і збагачують до біометану за мембранною технологією, а потім відбувається стиснення до bioCNG.

Після стиснення паливо можна зберігати і транспортувати. BioCNG є прекрасним способом використання біометану, який можнатранспортувати будь-куди.

Віртуальний трубопровід bioCNG

Віртуальний трубопровід – це технологія, яка використовується на виробничих майданчиках, де немає трубопроводу, мережевої інфраструктури чи АЗС.

За допомогою віртуального трубопроводу bioCNG транспортується до заправної станції CNG у Таллінні.

Плани

Найближчим часом планується збільшення потужності до 1200 нм3/год вхідного біогазу.Нове додаткове виробництво bioCNG реалізують на біогазовому заводі Ebavere, і очікується, що воно буде завершено в третьому кварталі 2023 року. Проєкт Ebavere буде здатний модернізувати 800 нм3/год біогазу до якості біометану з можливістю розширення до 1200 нм3/год.


Джерело: Bioenergy International.