Бельгійське місто Гент має ефективну потужну ТЕЦ на біомасі, що належить компанії Belgian Eco Energy (BEE). Вона розташована в міському порту на каналі Гент-Тернойзен та розпочала роботу у 2019 році.

Параметри

Станція виробляє 215 мегават електроенергії та 110 мегават теплової енергії. Цього достатньо для енергопостачання великих промислових клієнтів.

Загальна енергоефективність станції перевищує 60 відсотків у комбінованому режимі електроенергії та тепла.

Чистий електричний ККД сягає 42,5 відсотка, що є дуже високим показником.

Технологія

Технологія передбачає нагрівання води до високої температури та тиску, поки вона не досягне стану, у якому немає специфічних рідкої та газоподібної фаз. Це дозволяє турбіні працювати більш ефективно.

Рідина під високим тиском і високою температурою розширюється в турбіні та виробляє механічну енергію, яка приводить в дію електричний генератор.

Потім станція направляє решту теплової енергії в місцеву систему опалення, щоб підтримувати тепло сусідніх будинків і підприємств. Під час горіння деревини утворюється димовий газ, який містить вуглекислий газ і низький рівень твердих частинок.

Завод впорскує вапняк у котел, який зв’язується із сіркою в золі та запобігає її виходу в повітря. При цьому відпрацьований вапняк продається для повторного використання в будівельній галузі.

Викиди

Технологія електростанції в Генті дає можливість оператору Veolia уникати викидів, еквівалентних обігріву будинків 240 000 жителів Гента.

Компанія BEE прагне бути нейтральною до викидів вуглецю, ведеться масштабна кампанія з відновлення лісів, щоб гарантувати, що нові дерева компенсують деревні відходи, які спалює завод.

Паливна сировина

На заводі постійно зберігається 100 000 тонн деревної тріски. Постачання палива відбувається кораблем із США та Південної Африки, де BEE має 15-річні контракти з постачальниками.

Більшість деревини, що надходить із США, — з паперової та целюлозної промисловості. Оскільки попит на папір скорочується, целюлозний завод постачає частину своєї сировини до Бельгії для виробництва електроенергії і тепла.

Південна Африка постачає деревину з чагарників, які необхідно вирубати, щоб звільнити місце для сільського господарства.


Джерело: The General Electric Company (GE).