ТЕЦ на біомасі Fjernvarme Amba в Ассенсі у Данії здатна забезпечувати майже всіх 5400 жителів міста когенерацією!Розповідаємо про цікавий проєкт.

Assens Fjernvarme Amba – це кооперативне товариство, що належить споживачам централізованого теплопостачання в Ассенсі. Ця ж компанія володіє та управляє ТЕЦ.

Історія

У жовтні 1997 року Assens Fjernvarme Amba уклав контракт з Babcock & Wilcox Renewable (B&W) на будівництво нової ТЕЦ, що працює на біомасі. Завод був зданий під ключ у березні 1999 року, лише за 15 місяців.Використовуючи технологію VølundTM, B&W розробила котел для спалювання широкого спектру біопалива, яке складатиметься переважно з лісової деревної тріски з вологістю до 55%, тирси, подрібненої чистої деревини з промисловості та деревних гранул.

Технологічний процес

Зі сховища деревної тріски паливо транспортується через конвеєр і буферний силос до двох пневматичних метальників, які видувають паливо в піч.

Тут відбувається часткове сушіння і газифікація, паливо все ще перебуває у зваженому стані. Власне спалювання відбувається на водоохолоджуваній вібраційній решітці з трьома повітряними зонами.

Вторинне повітря для згоряння та рециркуляційні димові гази додаються в зону згоряння топки через велику кількість форсунок у передній та задній стінках котла.

Шлак і зола збираються в контейнери і вивозяться на місце зберігання.Після котла димові гази проходять через електрофільтр для очищення димових газів від летючої золи, а потім через конденсатор димових газів, якщо потрібно.

З котла пара направляється через турбіну зі швидкістю 12500 об/хв. Через редуктор турбіна приводить в рух генератор зі швидкістю 1500 об/хв. Частина енергії пари, яка не використовується в турбіні, перетворюється на тепло в двох паралельних теплообмінниках.

Контроль

Система керування заводом базується на ПЛК Simatic S7. Загальна децентралізована система управління складається з операційної системи IGSS32 з декількома операторськими станціями ПК, з яких здійснюється управління установкою та моніторинг сигналів тривоги та умов експлуатації.


Джерело: Babcock & Wilcox Renewable (B&W).