Незважаючи на амбітні цілі щодо енергії вітру і сонця, біоенергетика є і буде головним джерелом відновлюваної енергії в Австрії. 30% споживання енергії в Австрії забезпечується за рахунок ВДЕ (дані 2019 р.), з яких:

Біоенергетика в Австрії
  • 53% — біоенергетика,
  • 34% — гідроенергетика,
  • 6% — вітрова енергетика.

Внесок біоенергетики

У 2019 році біомаса забезпечувала 30% потреб у теплі, 6% транспортного палива та 6% електроенергії. Центральне теплопостачання, яке є основним джерелом житлового тепла в Австрії, на 50% продукується з біомаси.

Біоенергетичні об’єкти

Станом на 2020 рік функціонує: 2397 теплоцентралей на біомасі, 151 ТЕЦ на біомасі, 278 біогазових установок, 8 біодизельних установок, 1 установка з виробництва етанолу.

На початку 2021 року було введено в експлуатацію інше виробництво етанолу, яке виробляє вдосконалений етанол із коричневого лугу спеціального целюлозного виробництва.

Сировина

Виробництво біоенергії в основному базується на деревних відходах. Площа лісів в Австрії становить приблизно 4 млн га, що відповідає 47,9% загальної площі держави. Для опалення житлових будинків традиційно використовуються дрова. Відходи деревини (зокрема тирса) використовуються для виробництва електроенергії, централізованого тепла та для потреб деревообробної промисловості. Деревні гранули використовують для опалення житлових будинків.

Чому біоенергетика не шкодить австрійським лісам?

Площа австрійських лісів і запаси деревини в Австрії збільшуються з 1960-х років, а кількість використаної деревної біомаси становить близько 80% щорічного збільшення запасів. Приблизно 60% деревини йде на лісопильні заводи, близько 20% — у промисловість (наприклад, для виробництва целюлози або для використання в матеріалах), а решта 20% використовується безпосередньо для виробництва тепла.

Біоенергетика в Австрії

Економіка

Сектор біоенергетики забезпечує близько 24 000 сталих робочих місць і створює річний обіг близько 3 мільярдів євро. Австрія має значний технологічний досвід у деревообробній промисловості, виробництві деревних гранул, котлів на деревних гранулах і деревній трісці, централізованому теплозабезпеченні, а також виробництві транспортного біопалива. Це відбулося за рахунок національного попиту, а зараз багато компаній експортують свої технології. На сьогодні досвід Австрії є корисним для України і потребує вивчення.

Декілька фактів:

У 2020 році виробництво деревних гранул в Австрії склало 1,54 млн тонн, з яких дві третини використовуються в Австрії, а одна третина йде на експорт.

Котли на деревних гранулах, поряд із котлами на дровах і трісках, є важливим джерелом тепла для житлових приміщень в Австрії.

Незважаючи на те, що кількість котлів на біомасі постійно зростає, викиди дрібного пилу від опалення приміщень значною мірою зменшилися завдяки запровадженню більш чистих технологій і більшій ефективності котлів.

Нормативно-правова база

В Австрії біоенергетика функціонує в межах таких нормативно-правових актів:

  • Нормативні акти ЄС (переважно Директива про відновлювані джерела енергії);
  • Закон про підтримку екологічних заходів;
  • Закон про використання відновлюваних джерел енергії;
  • Поправка до Указу про паливо, яка встановлює квоту на біопаливо.

Цікаво, що новим елементом політики тут є можливість формування енергетичних співтовариств, у яких громадяни можуть торгувати власною відновлюваною електроенергією зі своїми сусідами.

Варто зазначити, що подальші дослідження та розробки біоенергетичних технологій в Австріх тривають і фінансуються Федеральним міністерством із питань клімату, навколишнього середовища, енергетики, мобільності, інновацій та технологій. Міжнародне співробітництво реалізуться через програми Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).


Джерело: International Energy Agency (IEA) Bioenergy.