Розповідаємо про інформаційний бюлетень ЄБА «Енергетична системна інтеграція».

Цей інформаційний бюлетень є другим у 2023 році у межах нової інформаційної кампанії Європейської Біогазової Асоціації (EBA) Biogases: beyond energy, яка зосереджена на дослідженні різних біогазових технологій для розвитку європейської біоекономіки. Загалом таких видань буде шість протягом усього року.

Читайте більше про інформаційну кампанію та завантажуйте перші два документи «Енергетична системна інтеграція» і «Про відновлюване землеробство» – уся інформація на платформі SAF.

Чому важлива роль біогазу в забезпеченні відновлюваного землеробства?

Відновлюване сільське господарство критично важливе для розвитку адаптивної сталої харчової системи. Воно позитивно впливає на клімат, здоров’я ґрунту, ефективність використання ресурсів, біорізноманіття та, зрештою, процвітання суспільства. Також регенеративний підхід сприяє запровадженню агрономічних практик, зокрема застосуванню альтернатив синтетичним добривам, зменшення використання пестицидів та/або обробки ґрунтів, а також забезпечення захисту ґрунтів за допомогою покривних культур, зокрема послідовних посівів.

Як біогазові системи доповнюють відновлювальне (регенеративне) сільське господарство?

Біогазові системи є центрами кругової економіки, яка має численні переваги відповідно до принципів відновлюваного сільського господарства (радимо ознайомитися з інфографікою):

  • Використання гною або сільськогосподарських залишків як сировини для анаеробного зброджування (AD) зменшує викиди парникових газів (ПГ) і вимивання нітратів.
  • AD перетворює сировину на два цінні активи: відновлювану енергію та дігестат.
  • У результаті і основний урожай сільськогосподарських культур, і тваринництво забезпечують споживачів якісними продуктами харчування.У результаті і основний урожай сільськогосподарських культур, і тваринництво забезпечують споживачів якісними продуктами харчування.

Загалом біогаз є найдешевшим і найбільш масштабованим видом відновлюваного газу, доступним сьогодні. Він є носієм енергії, який можна диспетчеризувати, а також використовувати для балансування періодичного виробництва відновлюваної енергії.


Більше читайте на сайті – https://saf.org.ua/news/1681/

Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.