У межах нового проєкту громадської спілки Global 100% RE Ukraine — #100GREEN, який генеруватиме якісний та експертний контент про «зелений» курс і його стратегічне значення, голова правління Біоенергетичної асоціації України (UABIO) Георгій Гелетуха розповів про важливі дослідження вартості і значення біоенергетики серед усіх джерел енергії.

Бліц на основі інтервʼю з експертом

Роль біоенергетики?

Один із секторів ВДЕ, що в Європі становить понад 60% усіх відновлюваних, а в Україні навіть більше (до 80%). Загалом ВДЕ становлять близько 11% усіх джерел енергії у державі.

Як стати кліматично нейтральною економікою?

Не використовувати жодного виду викопного палива. Відповідають цьому сценарію тільки відновлювана та атомна енергетика.

Розподіл енергії за шляхами споживання?

50% усієї енергії — це теплова, 30% — електрична, 20% — для транспорту.

Чому глобальне потепління — вимірювана і обʼєктивна дійсність?

Є спеціальні наукові лабораторії, які вимірюють температуру. Так ось, якщо порівняти середню температуру на планеті з даними доіндустріального періоду (ХІХ століття), то вона зросла на 1,1 °C. Над поверхнею води вона зростає менше, над сушею — більше.

Чому Земля нагрівається?

Людство дуже активно викидає СО2 в атмосферу, він накопичується і створює парниковий ефект, що не дає планеті охолоджуватися.

Які найгірші прогнози?

Температура зросте від 4 °C до 6 °C до 2100 року.

Як це вплине на Україну?

Весь Південь України перетворюється на пустелю, непридатну для ведення сільського господарства. Це третина усіх родючих земель. Це призведе до масового переселення людей. Буде серйозна нестача питної води.

Кліматично нейтральна енергетика — це дуже дорого?

Це міф. Чому? Всі відповіді у відео.


Про проєкт #100GREEN

Нова експертна платформа #100GREEN — це ваш провідник у світ зелених технологій і зеленої енергетики, де простими словами найкращі експерти розповідатимуть про найболючіші та найактуальніші теми «зеленої» трансформації.

Платформа Global 100% RE Ukraine об’єднує визнаних експертів міжнародного рівня, які знають, що треба робити тут і зараз для досягнення цілей 100% RE.