Радимо вам прочитати бліц-інтервю з головою правління Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи для проєкту “Енергореформа” агентства “Інтерфакс-Україна” щодо ситуації з екстренним переукладанням договорів з ДП “Гарантований покупець” для збереження зобов’язань з викупу “зеленої” е/е.

Георгій Гелетуха

На сьогодні маємо ситуацію, у якій більшість біоенергетичних компаній не можуть укласти нові договори з ГарПоком відповідно до постанови НКРЕКП від 24 січня №178, і з 27 січня вони втратили можливість оплати за відпущену е/е, доки не укладуть ці договори. 

Із 69 електростанцій на біогазі загальною потужністю 158,7 МВт ел та 23 електростанції на біомасі загальною потужністю 154,2 МВт ел, то встигли укласти нові договори приблизно не більше 5%“, – наголошує голова правління UABIO.

І проблема у тому, що біо-ТЕС та біо-ТЕЦ технічно не в змозі виконати вимоги постанови. Чому? Про це більше дізнавайтеся у листі, який Біоенергетична асоціація України нещодавно направила Президенту України та іншим уповноваженим особам.

“Думаю, тут виникла якась проблема в комунікації. Ми не в курсі були, що буде така жорстка вимога до станцій на біомасі та біогазі. Ми ходимо на всі зустрічі в НКРЕКП і в ГарПок, на які нас запрошують. Чи нас не запрошували, чи з якоїсь іншої причини це пройшо повз нас”, – коментує Георгій Гелетуха.

“Нам кажуть, що це іде ще з закону про зелену трансформацію, прийнятого у червні минулого року, на виконання якого й вийшла постанова регулятора. Але у нас 92 гравці на ринку, і ніхто нічого про це не знав“, – додає експерт.

Радимо ознайомитися із повним матеріалом на “Енергореформі”.


Дякуємо виданню “Енергореформа” та співавторі матеріалу Ніні Яворській за актуалізацію важливої теми!

Джерело: Бліц-інтервʼю “Глава БАУ Георгій Гелетуха: “Біоенергетика не в змозі укласти нові договори з “ГарПоком”, їй загрожує банкрутство” для онлайн-видання “Енергореформа”: https://bit.ly/3SBFQg3.