Як біогаз і біометан сприяють сталості? Розповідаємо про інформаційний бюлетень ЄБА «Сталість».

Інформаційний бюлетень ЄБА «Сталість»

Цей інформаційний бюлетень є завершальним у межах інформаційної кампанії Європейської Біогазової Асоціації (European Biogas Association) Biogases: beyond energy, яка зосереджена на дослідженні різних біогазових технологій для розвитку європейської біоекономіки.

На платформі SAF вже доступні всі шість документів з українським перекладом. Читайте більше про інформаційну кампанію та завантажуйте всі шість документів «Енергетична системна інтеграція», «Про відновлюване землеробство», «Транспорт», «Опалення», «Промисловість» та «Сталість».

У документі досліджена роль, яку відіграє біометан у боротьбі зі зміною клімату та розвитку сталих технологій. Крокуйте за посиланням: https://saf.org.ua/news/1898/.

Чому це важливо?

Виробництво та використання біогазу та біометану в ЄС має відповідати затвердженим у 2018 році критеріям сталості. Ці критерії гарантують, що сировина для виробництва біогазу та біометану не має негативного впливу на біорізноманіття та навколишнє середовище, сам процес виробництва енергії є ефективним, а викиди парникових газів (ПГ) значно зменшуються, порівняно з використанням викопного палива.

Як біогазові технології підвищують стійкість у ланцюжку створення вартості?

  1. Підтримка розвитку сільської місцевості та агроекологічного переходу.
  2. Пошук сталої сировини: сільськогосподарські відходи (використання сівозмін), гній (із отриманням дигестату як органічного добрива).
  3. Виробництво відновлюваної енергії: біометану, біогазу та біоводню.
  4. Оптимальний процес кінцевого використання та розвинена інфраструктура (газова мережа, зокрема сезонне зберігання енергії; енергія та тепло для будівель і промисловості; паливо для транспорту).
  5. Збільшення вартості побічних продуктів для заміни альтернатив, заснованих на викопних паливах (BioCO2 як вихідна сировина).
  6. Створення зелених робочих місць у всьому ланцюжку створення вартості біогазу та біометану.
  7. Монетизація зовнішніх ефектів, пов’язаних з біометаном (анаеробне зброджування — 84-175 євро/МВт-год; термічна газифікація — 80-162 євро/МВт-год.
Інформаційний бюлетень ЄБА «Сталість»

Дізнавайтеся також на сайті про:

  • Як біогаз та біометан можуть підтримувати стале економічне зростання?
  • Який внесок біогазів у скорочення парникових газів (ПГ)?
  • Як проєктування заводу та пом’якшення наслідків зміни клімату можуть сприяти зменшенню викидів метану?
  • Що таке критерії сталості RED і чому вони такі важливі для галузі?

Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.