Використання конденсаційних утилізаторів, незважаючи на їх очевидну перевагу з точки зору енергоефективності та потенційну користь від зниження викидів забруднювальних речовин, все ще не набуло масового поширення.

Читайте повний матеріал на платформі SAF.

Причини

Підвищення ефективності конденсаційних утилізаторів

Одна з причин пов’язана з проблемами корозії внаслідок конденсації кислотних сполук.

Під час спалювання 1 тис. м3 газу утворюється близько 1,6 м3 конденсату водяних парів. За спалювання вологої біомаси кількість водяних парів у димових газах є пропорційною вологості біомаси. Так, під час роботи котла з конденсаційним економайзером потужністю 10 МВт і ККД 98% і спалювання біопалива з вологістю 35% утворюється понад 1 м3/год конденсату, а за вологості 50% – понад 2 т/год.

Утворений кислий конденсат (pH=4-5) потребує нейтралізації перед зливанням у каналізацію або з метою подальшого корисного використання (підживлення теплових мереж). Нейтралізація хімічними реагентами є основним способом обробки конденсату і витрати на хімреагенти можуть становити близько 1 євро/Гкал.

З метою покращення теплообміну в утилізаційних установках використовуються активні системи охолодження шляхом розпилення конденсату в потоці димових газів.

Інша причина повільних темпів впровадження конденсаційних утилізаторів полягає в тому, що для конденсації водяних парів необхідно підтримувати температуру в утилізаторі нижчою за температуру точки роси.

До зниження цієї температури призводить використання твердого палива з підвищеним вмістом сірки (вугілля) та підвищення надлишку повітря, яких слід уникати.

З метою уникнення небажаних режимів експлуатації доцільним є запровадження регулювання потужності теплоутилізатора шляхом байпасування димових газів та регулювання протоку охолоджувальної води.

Як підвищити ефективність роботи утилізаторів?

  • перейти до низькотемпературних систем опалення та якісно-кількісного регулювання роботи тепломережі,
  • зволоження дуттьового повітря,
  • використання активних систем охолодження,
  • додаткове охолодження води перед утилізатором.

Детальніше про це читайте на платформі SAF: https://saf.org.ua/news/1908/.


Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.