Маємо для вас корисну статтю про утилізацію скидного тепла на установках, що використовують вологу біомасу як паливо.

На платформі SAF, для якої наша команда готує матеріали, ми продовжуємо серію публікацій, що присвячені темам:

  • використання скидної теплової енергії,
  • конденсаційних утилізаторів,
  • підвищення ефективності використання енергії палива;
  • успішного досвіду реалізованих проєктів.

Читайте повний матеріал платформі SAF, у підготовці матеріалів для якої бере участь наша команда.

Утилізація скидного тепла на установках, що використовують вологу біомасу як паливо

То які особливості процесу спалювання палива низької якості і яка роль обладнання у цьому процесі?

Якщо коротко, то:

Великий потенціал такої сировини, доступність і низька вартість створюють можливості для широкого використання, необхідного для подальшого розвитку енергетичної сфери в Україні.

Використання низькоякісної біомаси як палива вимагає складних інженерних рішень та спеціальних організаційних умов. Використання такого палива потребує не лише спеціальних умов організації заготівлі і зберігання, а й організації ефективних умов спалювання в спеціальному обладнанні, що забезпечує енергетичну ефективність та екологічну безпеку.

Утилізація скидного тепла на установках, що використовують вологу біомасу як паливо

Зниження якості призводить до збільшення витрати палива, зростання викидів забруднювальних речовин, зниження теплової потужності обладнання і скорочення інтервалів між плановими зупинками.

Більш високі інвестиційні витрати можуть бути економічно доцільними для промислових проєктів з виробництва теплової та електричної енергії за умови використання дешевого палива

Покращити ефективність використання енергії палива можна не лише за рахунок зниження температури димових газів, але й за рахунок рекуперації прихованої теплової енергії – використання конденсаційних утилізаторів. За спалювання біомаси з вологістю 45% додатково можна отримати 20-25% низькопотенційної теплової енергії, а за вологості палива 55% цей показник може зрости до 35%.

У країнах ЄС використання біомаси для виробництва теплової і електричної енергії є поширеним явищем, як і використання конденсаційних утилізаторів. Широке застосування утилізаторів спостерігається у скандинавських країнах і країнах Балтії. Кількість встановлених утилізаторів збільшується разом із кількістю нових котельних і ТЕЦ на біомасі в країнах східної Європи. Характерною особливістю є те, що нові проєкти будівництва відразу передбачають встановлення установок із рекуперації скидного тепла.

Про реальні кейси та багато іншого читайте на SAF.


Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.