Голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха виступив у межах панелі “Трейдинг біометану: українська та європейська експертизи” Першого українського форуму з біометану та висловив своє бачення щодо того, які кроки потрібні для розвитку сектору виробництва біометану в Україні.

Головне у промові спікера

Україна має один з найбільших у Європі потенціалів виробництва біометану — 21,8 млрд м3/рік. На базі нього може бути створена нова експортно орієнтована галузь, а з часом налагоджене і його споживання на внутрішньому ринку.

Що потрібно для розвитку сектора?

Для відкриття експорту біометану:

  • Внести зміни в наказ Міністерства фінансів України від 30.05.2012 №629 «Про митні формальності на трубопровідному транспорті та лініях електропередачі» і в наказ Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №448 «Про затвердження Переліку товарів, митне оформлення яких здійснюється Енергетичною митницею Державної митної служби України».
  • Синхронізувати і скоординувати роботу всіх державних інституцій, асоціацій і бізнесу для захисту і лобіювання експортних інтересів України на ринках ЄС та інших країн.

Для розвитку виробництва біометану:

  • Розробити і затвердити дорожню карту та стратегію розвитку галузі.
  • Визначити на рівні Уряду яке міністерство і посадова особа відповідають в Україні за розвиток виробництва біометану. Встановити персональні показники ефективності їх роботи (KPI).
  • Впровадити більш прозорі та швидкі процедури приєднання біометанових заводів до газових мереж. Забезпечити спрощення технічних умов доступу та порядку приєднання до газотранспортної системи та газорозподільних систем виробників біометану, зокрема надання їм першочергового та пріоритетного права приєднання та забезпечення скорочених термінів приєднання, створення для виробників біометану механізму співфінансування плати за приєднання до газотранспортної або газорозподільної системи.
  • Розробити і запустити реєстр біометану, приєднаний до Єдиної бази ЄС (UDB).
  • Створити умови для редизайну ГРМ з метою об’єднання споживачів у більш потужні кущі споживання.
  • Створити умови для встановлення компресорів, які зможуть перекачувати надлишковий біометан з ГРМ у ГТС («reverse flow compressors»).
Георгій Гелетуха виступив на Першому українському форумі з біометану

Для розвитку споживання біометану у транспортному секторі України:

  • Розробити та прийняти закону України щодо підтримки використання біометану як моторного палива, зокрема для громадського транспорту та сільськогосподарської техніки.
  • Включити до Національної енергетичної стратегії цілей споживання біометану на транспорті (5-10% від споживання природного газу на транспорті до 2030 року), а також цілей щодо кількості газових заправних станцій.
  • Підтримати розвиток мережі газових заправних станцій (CNG і LNG).
  • Розробити і затвердити технічні вимоги щодо використання біометану як моторного палива (Bio CNG і Bio LNG).

Маєте запитання чи коментарі? Ми відкриті до дискусії.