Розповідаємо детальніше про те, як це вплине на розвиток сектору.

1. Проєкт закону № 3356-д про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту.

Законопроєкт передбачає запровадження обов’язкової частки вмісту рідкого біопалива (біокомпонентів) в обсягах бензинів автомобільних, а також імплементацію критеріїв сталості для рідкого біопалива (біокомпонентів) та біогазу, призначеного для використання в галузі транспорту.

Зокрема, пропонується увести вимогу обов’язкової частки вмісту рідкого біопалива (біокомпонентів) в обсягах бензинів автомобільних, що споживаються в Україні, не менш як 5% (об’ємних), при цьому таке біопаливо повинно відповідати критеріям сталості.

Ситуація в Україні

В Україні є 22 невеликих біоетанольних заводи, які загалом можуть виробити близько 500 млн л біопалива на рік. З них 7 – це нові приватні виробництва, інші – реконструйовані старі державні заводи.

Ще до початку повномасштабного вторгнення росії в країні стабільно функціонували на повну потужність лише декілька біоетанольних заводів, про поточний стан виробництва інформація відсутня.

Що дасть цей закон?

Ухвалення законопроєкту про обов’язковість додавання біокомпонентів до бензину на внутрішньому ринку наблизить Україну до стандартів ЄС, надасть поштовх виробництву передового біоетанолу і сприятиме просуванню країни на шляху «зеленої» трансформації.

21 член Комітету підтримав рішення. Проєкт закону рекомендовано до другого читання.

Комітет ВРУ з питань енергетики та ЖКП розглянув відразу три законопроєкти, що матимуть вплив на сектор біоенергетики

2. Євроінтеграційний законопроєкт №9597 про внесення змін до Закону України “Про альтернативні види палива” щодо створення реєстру установок, що використовують біопаливо як єдиний вид палива

Цей законопроєкт спрямований на створення реєстру установок, що використовують біопаливо (включаючи біогаз, біометан), з метою звільнення їх від сплати податку на викиди двоокису вуглецю.

На створенні зазначеного реєстру наполягають Державна податкова служба і Міністерство фінансів України з метою адміністрування процедури встановлення ставки нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю.

Що дасть цей закон?

Прийняття законопроєкту призведе до створення спеціального реєстру, до якого будуть занесені установки, що використовують тверде, рідке та газове паливо, як єдиний вид палива. Установки, що матимуть обліковий запис в реєстрі, не сплачуватимуть податок на викиди двоокису вуглецю.

20 членів Комітету підтримали рішення. Проєкт закону рекомендовано до першого читання.

3. Законопроєкт №9596 щодо встановлення ставки нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю для установок, якими здійснюються такі викиди в результаті спалювання біопалива

Цей довгоочікуваний законопроєкт передбачає скасування зазначеного податку для суб’єктів, що використовують біопаливо.

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України, яке згідно законопроєкту, є держателем реєстру, щомісяця подаватиме податковим органам інформацію про установки, що включені до реєстру, для звільнення їх податку.

У разі прийняття закон набере чинності з 1 січня 2025 року.

У жовтні 2023 року Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України вже надав позитивний висновок та рекомендував Верховній Раді України прийняти у першому читанні цей законопроєкт. Сьогодні його схвалив і рекомендував до першого читання комітет ПЕК — 17 членів Комітету підтримали рішення.

Дякуємо народним депутатам-членам Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрію Герусу, Андрію Жупанину, Юрію Камельчуку, а також Міністерству енергетики України за сприяння розгляду важливих для сектору законопроєктів.


За посиланням можна переглянути трансляцію засідання 22 квітня: