Виробництво біометану в Європі зросло майже на 20% у 2022 році порівняно з попереднім роком, згідно з даними нової редакції статистичного звіту Європейської біогазової асоціації (European Biogas Association (EBA).

Виробництво біогазу та біометану в Європі у 2022 році склало 21 млрд кубометрів. Це перевищує весь внутрішній попит Польщі на природний газ і становить 6% споживання природного газу в ЄС у 2022 році. Лише виробництво біометану зросло з 3,5 млрд кубометрів у 2021 році до 4,2 млрд кубометрів у 2022 році.

У випадку Данії частка біометану в газовій мережі була близькою до 40%, і в планах збільшити цей видобуток, щоб замістити 100% попиту на газ до 2030 року.

Виробництво біометану в Європі зросло на 20%

Чому біометан універсальний?

Як відновлюване джерело енергії біометан збалансовано розподіляється між кінцевими споживачами (а це сектори, які потребують термінової декарбонізації):

  • 22% використовувалися для будівель у 2022 році,
  • 14% використовувалися в промисловості,
  • 19% для транспорту,
  • 15% для виробництва електроенергії.

Плани

У планах — 35 млрд кубометрів виробництва біометану. Для цього потрібен стабільний річний темп зростання приблизно на 30% потужностей з виробництва біометану. Такий рівень зростання досяжний, але його необхідно підтримувати оптимальними ринковими умовами. Послідовне планування біометанового потенціалу та швидші процеси отримання дозволів є першими кроками до заохочення ринку та розробників проектів працювати значно швидше, зазначають у EBA.

Залежність від імпорту в ЄС

Залежність ЄС від імпорту природного газу зросла з 83% у 2021 році до 97% у 2022 році. Саме тому виробництво біометану має стратегічне значення для енергетичної безпеки Європи.

«Кожен євро, інвестований у біогаз, залишатиметься в європейській економіці та забезпечуватиме додаткову вартість у розмірі 50% до 2030 року, яка також залишатиметься в нашій економіці», — зазначає Гармен Деккер, генеральний директор EBA.

Залежність Європи від імпорту також створює ризики для продовольчої безпеки через залежність від імпортних хімічних добрив. Згідно з даними EBA, у 2022 році Європа виробила 31 млн т (DM) дигестату і вже могла покрити 15% попиту ЄС на азотні добрива. Це може заощадити 10 Мт CO2 еквіваленту та 2 млрд кубометрів споживання природного газу.


Джерело: Європейська біогазова асоціація.