У межах платформи SAF продовжуємо розповідати про використання побічної продукції соняшнику для енергетичних потреб. Вже багато знаємо про можливості використання насіння, пропонуємо вам матеріал про можливості переробки побічної продукції вирощування соняшнику (стебла, листя, кошики і полова) у тверді біопалива.

Що важливо?

У світі ця культура непоширена, проте в Україні має значний потенціал для використання у біоенергетиці.

Чи врегульована технологія?

Вже відпрацьовані технології переробки побічної продукції соняшнику у тверді біопалива. Паливні брикети із суміші рослинних частин соняшника включені з 2018 року у реєстр альтернативних видів палива Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Чи потрібне спеціальне обладнання?

Так. Паливні характеристики побічної продукції обумовлюють використання спеціалізованого теплотехнічного обладнання.

Хто виробляє обладнання на українському ринку?

В Україні проєкти виробництва енергії з стебел соняшнику здійснює ТОВ «Котлотурбопром» Корпорації «МАСТ-ІПРА». ТОВ “Волинь Кальвіс” пропонує котли для спалювання побічної продукції соняшнику. Також на ринку представлені теплогенератори та пальники для зерносушарок, які спалюють стебла та іншу побічну продукцію соняшнику, зокрема, компанії «Бриг».

Маємо для вас результати дослідження спалювання стебел соняшнику для отримання теплової енергії на різних колосникових решітках дивіться таблиці.

Про форми стебел, види отворів колосникових решіток, які використовувалися, особливості подачі повітря та взаємозв’язок з рівнем викидів, а також норми викидів в Україні читайте на сайті SAF.

Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF від Європейського банку реконструкції та розвитку.


Читайте більше: Спалювання побічної продукції соняшнику для отримання теплової енергії: матеріали на платформі SAF