Зазначимо, що у червні 2021 року ціна природного газу на європейських газових хабах перевищила 400$/1000 м3. Це найвища вартість за останні 6 років. При цьому Світовий банк прогнозує подальше зростання цін у 2,5 рази у ЄС до 2030 року, у порівнянні з 2020 роком. 

Саме тому ми вважаємо, що стрімке зростання цін на природний газ ставить під загрозу опалювальний сезон  2021 – 2022 рр. Оптимальний шлях вирішення проблеми  – розвиток біоенергетики. Теплова енергія з біомаси абсолютно конкурентна, порівняно з газом. Свою позицію та аргументи члени Біоенергетичної асоціації України виклали у листі Секретарю Ради національної безпеки і оборони України  Олексію Данілову,  Керівнику Офісу Президента України Андрію Єрмаку,  Міністру енергетики України Герману Галущенку,  Міністру розвитку громад та територій України Олексію Чернишову,  Голові правління НАК «Нафтогаз України» Юрію Вітренку,  в.о. Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Костянтину Гурі.

На сьогодні біоенергетика в Україні вже заміщує 4,2 млрд м3 газу у рік, і ця цифра може зрости до 20 млрд м3/рік, у разі подолання відповідних бар’єрів, що гальмують розвиток сектору. 

Командою Біоенергетичної асоціації України за підтримки Програми ЄБРР «Україна: Сталі інновації у ланцюжку створення вартості в біоенергетиці» напрацьовані проєкти законів та інших нормативно-правових актів. Окремі з них підтримано Держенергоефективністю та Міненерго, однак до Кабінету Міністрів України жодного з них не було передано. Ознайомитися з переліком законопроєктів ви можете, завантаживши листа.

Сьогодні ж ми просимо підтримати сектор біоенергетики, прискорити роботу з подолання бар’єрів, а також сприяти ухваленню запропонованих проєктів законів, їх реєстрації і затвердженню Верховною Радою України. 


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.