Публікуємо інтерв’ю Івана Тракслера, директора МХП Еко Енерджи, члена Біоенергетичної асоціації України, про перспективи біогазу в Україні для видання “Енергобізнес”.

Радимо прочитати повне інтерв’ю та публікуємо ключові думки.

  • На сьогодні у Німеччині працює близько 8 тисяч різних за потужністю біогазових установок. Майже кожен середній фермер навчився переробляти органічні відходи в біогаз, електроенергію і додатково виробляти органічні добрива.
  • Щоб все працювало, потрібна стабільна сировина.
  • Зараз в Європі усі нові (модернізовані) біогазові установки повинні обов’язково використовувати органічні відходи у процесі виробництва біогазу.
  • В Україні потенційним джерелом для збільшення виробництва біогазу є великі перероблювальні компанії, цукрові та спиртові заводи, тваринницькі комплекси, на яких постійно утворюються органічні відходи.
  • Якщо ми говоримо про біометан, то його зараз трейдери в принципі готові купувати у великих обсягах. Але ми поки не готові на рівні держави продавати, потрібен Закон про біометан, його сертифікацію, облік і контроль передачі.
  • В Україні введено в експлуатацію 53 біогазові установки встановленою потужністю 103 МВт.
  • Біогаз стабільно генерує електроенергію. Більше того, біогаз може балансувати енергосистему. Сонце і вітер цього зробити не можуть, акумулятори частково можуть, але там свої нюанси, швидкість підхоплення потужності і час стабільної генерації. Біогазом (когенерацією) це зробити набагато простіше, наприклад, когенератор потужністю від 2 до 6 МВт виходить на повну потужність за 15 хвилин.
  • Я розумію, що «зелений» водень у нас в країні вже є другим трендом після теми скорочення СО2. Ось візьмемо весь водень, який можемо виробити, і будемо закачувати в Європу і заробляти. Проблема в тому, що не все так просто.
  • Більшість біогазових установок окуповуються за 6-7 років, у залежності від вартості вихідної сировини.

Для стабільного розвитку біогазового напряму, на думку Івана Тракслера, в Україні потрібно зробити два стратегічних кроки:

  1. Отримати ТУ точки підключення.
  2. На рівні держави зобов’язати усі нові великі перероблювальні, тваринницькі та інші комплекси, які будуватимуться та модернізуватимуться в Україні, передбачати у проєкті будівництво біогазової установки для утилізації органічних відходів

Варто зазначити, що згідно із дослідженнями Міжнародного енергетичного агентства, одне робоче місце у відновлюваній енергетиці створює три місця у суміжних сферах: будівництві, сервісному обслуговуванні, науці тощо.


Джерело: Інтерв’ю “Іван Тракслер: Біогаз може балансувати енергосистему” (російською мовою): https://bit.ly/36lcwmg.