Сьогодні, 13 липня, відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. Одним із питань розглянуто проєкт Закону про внесення змін до Закону України “Про альтернативні види палива” щодо розвитку виробництва біометану, №5464, (автори: А.Жупанин, А.Костюх, Ю.Камельчук, І.Совсун, С.Нагорняк, О.Юрченко, А.Скороход, А.Герус, А.Кіт та інші). У результаті Комітет ПЕК підтримав законопроєкт і рекомендував його ВРУ для розгляду у першому читанні.

Засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг
(13 липня 2021 року)

Законопроєкт вирішує три основні завдання:

  1. Вводить у законодавче полe України визначення терміну «біометан» — це біогаз, що за своїми фізико-технічними характеристиками відповідає нормативно-правовим актам на природний газ для подачі до газотранспортної та газорозподільної системи або для використання в якості моторного палива.
  2. Створює «Реєстр біометану» — електронну систему облікових записів, призначену для реєстрації поданого до газотранспортної або газорозподільної системи та відібраного з газотранспортної або газорозподільної системи обсягу біометану, а також для формування гарантій походження біометану, їх передачі, розподілу або анулювання та надання сертифікатів походження біометану.
  3. Встановлює порядок формування гарантій походження біометану.

Що таке біометан?

Біометан — це біогаз, доведений до якості природного газу, що містить, як правило, 95-98% метану (СН4). Біометан може суттєво сприяти декарбонізації газового сектору, роблячи відновлювані гази доступними для транспорту, промисловості та опалення.

Біометан як повний аналог природного газу може використовуватися для виробництва теплової і електричної енергії, як паливо для транспорту, а також як сировина для хімічної промисловості.

Загальноприйнята думка експертів – «Біометан – це майбутнє біогазу».

Георгій Гелетуха

Cвітове виробництво біометану вже досягло 5 млрд м3/рік. Лідером виробництва біометану на сьогодні є ЄС – виробництво біометану в Європі існує вже у 18 країнах. Темп зростання сектору в ЄС – 16%/рік. Наприклад, згідно урядових планів Данії вже в 2035 році природний газ буде повністю заміщено біометаном. Потенціал виробництва біометану в світі складає до 880 млрд м3/рік (близько 25% нинішнього світового споживання природного газу).

Чому саме біометан?

  • На сьогодні це найдешевший із можливих відновлюваних газів. Вартість зеленого водню становить приблизно 6-7 $/кг, і якщо перевести в порівнювані одиниці, то він дорожчий за біометан по ціні 700 $/ 1000 м3 утричі. Зрівняються вони в ціні тоді, коли вартість зеленого водню буде 2 $/кг. Цього за прогнозами можна буде досягти до 2050 року.
  • Біометан абсолютно готовий для закачування в газову мережу вже сьогодні на відміну від водню. Не потрібні інвестиції у модернізацію газових мереж (ГТС і ГРС) і газового обладнання (газові пальники, двигуни, турбіни, …).
  • Біометанові заводи, окрім біометану, генерують дигестат, який може стати основним органічним добривом необхідним для відродження українських ґрунтів.
  • З виробництва біометану Україна реально може конкурувати з будь-якими країнами. Україна може запропонувати найдешевшу сировину для виробництва біометану. Україна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських угідь, і, відповідно, один з найкращих в світі потенціалів аграрної сировини для виробництва біометану.
  • Приблизні розрахунки необхідних інвестицій такі: біометановий завод потужністю 10 млн м3/рік біометану, це аналог біогазової установки потужністю 4 МВт ел, і він коштує близько 10 млн Євро. Відповідно, щоб закачувати у мережу 1 млрд м3 біометану нам буде потрібно 100 заводів по 10 млн м3/рік. І, відповідно, вони в сумі коштуватимуть 1 млрд Євро.

Біоенергетична Асоціація України повністю підтримує цей законопроєкт як такий, що дозволить започаткувати в Україні виробництво, споживання та експорт біометану.


  • Відеозапис засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг (13 липня 2021 року): https://youtu.be/XL0VSA_XI1g