Війна проти сектору ВДЕ продовжується.

Команда Global 100% RE Ukraine, членом якої є Біоенергетична асоціація України, звертається до Президента України Володимира Зеленського з проханням відреагувати.

  • Завантажити повний текст листа Global 100% RE Ukraine до Президента України Володимира Зеленського щодо вкрай високих ризиків у неоголошеній гібридній війні, що ведеться протягом останніх кількох років проти сектору ВДЕ в Україні, та відсутності належної реакції держави на цю ситуацію.

Чому це війна?

1. Процес запровадження акцизного податку на продаж електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) на рівні 3,2%.

  • Введення акцизного податку на електроенергію з ВДЕ свідчитиме про ігнорування як чинного законодавства, так і зобов’язань перед інвесторами в ВДЕ, що взяті чинним Урядом та чинним складом Верховної Ради України.
  • Така ініціатива завдасть подальшої шкоди інвестиційному клімату в Україні та унеможливить залучення коштів в нові енергетичні та екологічні проекти.

2. Ретроспективне зниження “зеленого” тарифу для виробників з відновлюваних джерел енергії, невиплати ДП “Гарантований покупець” своїх зобов’язань.

  • Європейський Банк Реконструкцій та Розвитку та міжнароднафінансова організація NEFCO офіційно відмовились інвестувати в нові проєкти “зеленої” енергетики в Україні. Таку ж позицію зайняли деякі національні банки, а саме: Ощадбанк, Укргазбанк, Приватбанк та Укрексімбанк.

3. Досі не затверджено Другий Національно визначений внесок Українидо Паризької угоди (НВВ2).

В оновленому НВВ2 обговорюється наступна, більш амбітна ціль по скороченню CO2 – 35-40% до 2030 року. А у 2060 році Україна має стати кліматично нейтральною, відповідно досягнення цієї цілі буде неможливим без широкомасштабного розвитку відновлюваних джерел енергії.

4. Міністерство юстиції України вже отримало повідомлення про перший арбітраж проти держави Україна у зв’язку з порушенням договору доЕнергетичної хартії (1994).

Через невиконання державою взятих на себе зобов’язань по забезпеченню вчасних та повних виплат виробникам з ВДЕ за “зеленим” тарифом за поставлену в мережу електроенергію у 2020 році. Більше того, ДП “Гарантований покупець” продовжує накопичувати заборгованість передвиробниками з ВДЕ вже і 2021 році.

Наразі борги перед виробниками за відпущену електроенергію з ВДЕстановить понад 20 млрд грн.

Global 100% RE Ukraine

5. Конституційний суд України досі не виніс рішення по конституційному поданню 47 народних депутатів щодо визнання неконституційними окремих положень Законів України щодо встановлення “зеленого” тарифу. Значний вплив на розвиток сектору “зеленої” енергетики має подання громадянської платформи “Ліга антитрасту” до Антимонопольного комітету України щодо незаконності державної підтримки сектору ВДЕ.

Відсутність рішень за цими справам створює невизначеність на ринку ВДЕ України і є бар’єром для подальшого залучення інвестицій у цей сектор.

6. Аукціони з ВДЕ так і не запущені.

Нагадаємо, що перший аукціон мав відбутися ще в кінці 2019 року, тобто вирішення даного питання затягується вже на 2 роки.

До чого готуватися в таких умовах?

  • Повної зупинки інвестування у сектор ВДЕ.
  • Деградації енергетичної системи.
  • Неспроможності держави забезпечити прийнятні ціни на тепло і електроенергію для споживачів.
  • Зупинки процесу інтеграції України в ЄС.
  • Суттєвих втрат українського експортно-орієнтованого бізнесу від введення європейськими країнами інструменту CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism).
  • Суттєвих втрат з державного бюджету України на покриття витрат, спричинених міжнародними арбітражами.

ВИХІД Є. Який?

  • Прийняти чітку Стратегію розвитку відновлюваних джерел енергії до 2050 року, включно з урахування розвитку технології “зеленого” водню.
  • Створити фонд декарбонізації та поступово підвищувати податок на викиди CO2 відповідно до європейських норм та практик.
  • Запровадити “зелені” аукціони для будівництва нових проєктів з ВДЕ, маневрових потужностей і систем зберігання та накопичення енергії.
  • Зупинити політичний тиск на інвесторів з ВДЕ та забезпечити стабільнийінвестиційний клімат в країні.

Позиція підготовлена, обговорена та узгоджена усіма членами Global 100% RE Ukraine