Нове інтерв’ю голови правління Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи для видання “Енергобізнес”! У контексті ухвалених змін до Закону України «Про альтернативні види палива» №5464 щодо розвитку виробництва біометану» радимо прочитати повністю на сайті видання.

Цікаві думки від Георгія Гелетухи

Будь-який енергопродукт і все, що з ним пов’язано (видобуток, виробництво, переробка, транспортування, доставка, продаж) — це бізнес.

Досягти проголошеної вуглецевої нейтральності до 2050 року завдяки тільки альтернативним джерелам енергії і «зеленому» водню в Європі та без застосування «примусу» до держав, які не є членами ЄС, навряд чи вдасться.

Виробництво біометану відповідає ідеї циркулярної економіки, оскільки воно перетворює потоки побічної продукції сільського господарства або побутових відходів в енергію, одночасно забезпечуючи циркуляцію корисних речовин для сільськогосподарських угідь.

У близькому майбутньому Україна буде не тільки виробляти і використовувати біометан, а й експортувати його. Причому не виключено, що навіть раніше, ніж ми самі почнемо використовувати цей енергопродукт.

До відновлюваних газів належать горючі гази, отримані з відновлюваних джерел енергії. Три із них основні:

  • «зелений» водень, отриманий із відновлюваної енергії за рахунок електролізу води;
  • біометан, отриманий із біомаси шляхом анаеробного зброджування;
  • синтез-газ, отриманий із біомаси шляхом термохімічної газифікації.

До ухвалення закону №5464 у цілому і створення відповідної законодавчої бази в промислових масштабах біометан ніхто виробляти не буде. Тому що без відповідної сертифікації біометану і створення Реєстру біометану ні Оператор ГТС, ні оператори ГРС не братимуться за його транспортування споживачам.

Жодних преференцій для біометану законопроєкт №5464 не передбачає. Розвитку виробництва біометану будуть сприяти високі ціни на природний газ (що ми вже бачимо сьогодні) і поступове підвищення податку на СО2 (з відповідним звільненням біометану від цього податку).

Без гарантії (сертифікату) походження поданий у газотранспортну систему біометан практично неможливо буде відрізнити від природного газу — той же метан, тільки біологічного походження.

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), потенціал виробництва біометану в світі становить 730 млрд м3 (близько 20% актуального загального споживання природного газу).

За оцінками нашої асоціації, потенціал виробництва біометану в Україні оцінюється на сьогодні в 7,8 млрд м3 в рік (25% актуального споживання природного газу в країні).

До 2050 року загальний потенціал виробництва біометану може збільшитися до 17 млрд м3 у рік.

Типова вартість біогазових проєктів — приблизно 2.5-3 тис. євро на 1 кВт електричної потужності. Аналогічні інвестиції необхідні і в біометановий завод.

Наразі вартість біометану найменша із усіх можливих відновлюваних газів.


Дякуємо за змістовний і насичений діалог журналістці видання Аллі Єременко.