Завод виробляє близько 2750 м3 біометану /годину (22 мільйонів м3 біометану/рік), який закачується в газову мережу. 

  • Продуктивність: 22 млн м3 біометану/рік.
  • Працює з 2019 року.
  • У власності компанії Nature Energy, Данія.
  • Розташування: Korskro, Данія.

Nature Energy – найбільший у Данії виробник біогазу. Він експлуатує 10 біогазових установок, а також будує нові та розширює наявні. 

Біогаз має всі можливості стати третьою колоною зеленого переходу разом із сонцем та вітром у всьому світі.

Трін Біргіт Далсгаард, головний менеджер з розвитку бізнесу компанії Nature Energy

На біогазовій установці Корскро компанія почала збирати CO2 для використання у харчовій промисловості та у напоях. Це ще більше зменшує викиди CO2 з біогазової установки, покращуючи її сталість. Установка на практиці демонструє, що біогаз є прикладом циркулярної економіки, виробляючи товарний СО2, енергію, паливо для транспорту та органічні добрива для сільського господарства.

Сировина

Біометановий завод у Корскро переробляє приблизно 500 тис. тонн біомаси щорічно, з яких приблизно 75% складає гній та підстилка від великої рогатої худоби, свиней та норок, які постачають приблизно 100 фермерів із 25 кілометрової зони навколо заводу, і  25% промислових відходів та гліцеринової і бурякової меляси, які подаються нерегулярно для підтримки біології та збереження максимальної потужності. 460 тис. тонн дигестату повертається у землю як органічне добриво. Після розширення, що триває, завод зможе переробляти до 1 млн тонн харчових відходів та залишків сільськогосподарської продукції щорічно. 

Чому Данія — ідеальна країна для використання біогазу?

Данія розташована в ідеальному місці для використання біогазу. Її газова мережа має величезні сховища, які можуть зберігати третину річного споживання країни. “Ємність сховищ Данії в 85 тис разів більше, ніж у батареї Ілона Маска. Датська газова мережа знаходиться у зовсім іншому масштабі. Це чудовий спосіб створити резервування для вітру та сонця, і воно, звичайно, повинне бути зеленим. Це золота можливість для газової мережі».

Незважаючи на невизначеність щодо підтримки сектора після 2022 року, коли нинішній режим підтримки завершиться, Nature Energy залишається впевненою у своїх планах розширення.

У Данії найближча мета сектору – досягти 50% біометану в газовій мережі до 2025 року та 100% до 2040 року. «П’ятдесят відсотків – це переломний момент. Тоді люди будуть говорити про біогаз, як вони говорять зараз про вітер та сонячну енергію, визнаючи відходи головним джерелом газу, який заміщуватиме природний газ”.

Технологічні особливості заводу

  • Вся сировина збирається в радіусі 25 км.
  • Найкращі види сировини оплачуються.
  • Вихідна сировина з високим вмістом сухої речовини подається через Х-бункер (молотковий та мацераторний) та змішується з дигестатом. Гліцеринову та бурякову мелясу можна подавати безпосередньо у метантенки.
  • Рідка вихідна сировина пропускають через теплообмінник, у який підводиться надлишкове тепло від системи поліпшення якості біогазу. Сировина підігрівається до температури 50 ℃ перед входом у метантенки.
  • Тільки харчові відходи пастеризуються з використанням тепла від системи поліпшення якості біогазу.
  • Вихідна сировина подається у метантенки: на початковому заводі було три метантенки ємністю по 8500 м3 кожен. При розширенні заводу було додано ще три метантенки ємністю 9500 м3 кожен.
  • Завод використовує установку десульфації біогазу (біоскрубер ESOTEC).
  • Завод має дві системи поліпшення якості біогазу: водяну і амінову. Амінова система була встановлена при розширенні заводу. 
  • Сирий біогаз під тиском пропускається через колону «абсорбера», де поглинається CO2. Друга колонка “десорбера” відокремлює СО2 від аміну, який рециркулює.
  • Весь біогаз доводиться до якості природного газу і закачується у газову мережу.

Джерело: Market state and trends in renewable and low-carbon gases in Europe. A Gas for Climate report. December 2020; Case study 3: Nature Energy.