21 лютого голова правління UABIO Георгій Гелетуха взяв участь у Міжнародному форумі «Agrogreendeal 2022: Екотрансформація агросфери та відповідальність громад». Він зробив презентацію та надав пропозиції до резолюції форуму.

Agrogreendeal 2022_ecotransformation

Із важливого, на чому зупинився експерт:

  • Біометан абсолютно готовий для закачування в газову мережу вже сьогодні. Не потрібні інвестиції у модернізацію газових мереж (ГТС і ГРС) і газового обладнання (газові пальники, двигуни, турбіни, …).
  • У сфері виробництва біометану Україна реально може конкурувати з будь-якими країнами: може запропонувати найдешевшу сировину для виробництва біометану; має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських угідь, і, відповідно, один із найкращих в світі потенціалів аграрної сировини для виробництва біометану. Біометанові заводи, окрім біометану, генерують дигестат, який може стати основним органічним добривом необхідним для відродження українських ґрунтів.
  • На сьогодні це найдешевший із можливих відновлюваних газів. Собівартість зеленого водню становить приблизно 6-7 $/кг, і якщо перевести в порівнювані одиниці, то він дорожчий за біометан за ціною 700 $/ 1000 м3 УТРИЧІ. Зрівняються вони в ціні тоді, коли вартість зеленого водню буде 2 $/кг. Цього, за прогнозами, можна буде досягти до 2050 року.

Про можливості реалізації принципів Green Deal в АПК, а саме завдяки яким принципам, проєктам та стратегіям Україна може досягти балансу економіки-екології-енергетики під час свого виступу розповів Президент «МХП Еко Енерджи», Заступник Голови Правління МХП, Голова Правління «зеленої» платформи Global 100% RE Ukraine та член правління Біоенергетичної асоціації України Олександр Домбровський.

«У сучасних умовах геополітичних викликів та стрімкого зростання цін на енергоресурси проблеми екології не мають відійти на другий план, особливо в агросфері. Глобальний негативний вплив на довкілля за лише 2021 рік шокує. Лісів було втрачено понад 5 млн Га, земель еродовано – близько 7 млн Га, 9 млн т шкідливих речовин лише за останній рік спричинили непоправної шкоди довкіллю, а обсяги викидів СО2 становили 33 млрд т. Баланс між Екологією, Економікою та Енергетикою є надзвичайно важливим в аграрному секторі, адже 25% поверхні землі – це деградовані грунти. Щорічно світ втрачає 24 млрд т родючих грунтів, а Україна – 500 млн т. І, якщо цей тренд продовжиться, то до 2050 року 95% земної поверхні займатимуть деградовані грунти, а близько 1 млрд осіб ризикують стати кліматичними біженцями», – сказав Олександр Домбровський.

Пропозиції UABIO до резолюції

  • В Україні прогнозується швидке зростання виробництва біометану вже з 2022 року,зокрема на експорт у країни ЄС. Україна може потенційно виробляти до 10 млрд м3 біометану/рік з аграрних відходів і залишків: гній, послід, солома злакових, стебла кукурудзи, стебла соняшника, жом цукрових буряків, меляса, силос кукурудзи, ТПВ та інші. Проте, незважаючи на ухвалення закону про біометан, реалізація біометанових проєктів в Україні з використанням ГТС та ГРМ наразі заблокована через вимогу забезпечити рівень кисню 0,02% у біометані, що на практиці виконати неможливо.
  • Необхідні зміни у Технічному регламенті природного газу, які дозволять вміст кисню у біометані на рівні 0,2 – 1%. Вважаємо, щоб ця норма має вступити в дію з моменту публікації затвердженого Технічного регламенту і не пізніше травня 2022 р.
  • Для запуску біометанових проєктів в Україні також необхідне створення реєстру біометану та започаткування функціонування системи видачі гарантії походження біометану. Відповідні постанови наразі розробляються та готуються на урядовому рівні, проте строки їх затвердження наразі невідомі.

Дякуємо організаторам за проведення міжнародного форуму та ініціативу створення такої платформи! Нагадаємо, організатори події: Професійна асоціація екологів України, Національний центр сталого розвитку спільно з Всеукраїнською Асоціацією ОТГ та МХП.