У найкоротші терміни важливо вжити заходів щодо погашення Державним підприємством “Гарантований покупець” заборгованості перед підприємствами за продану електричну енергію за «зеленим» тарифом.

Публікуємо звернення ТОВ ЕПГ «Югенергопромтранс» та ТОВ «Смілаенергопромтранс», членів UABIO, щодо критичного рівня заборговансті ДП «Гарантований покупець» до Президента України.

Компанії є виробниками електричної енергії за «зеленим» тарифом та використовують біопалива —деревну тріску. Крім того, тепловою енергію за найнижчим в місті та одним з найнижчих тарифів у області забезпечуються тепловою енергією 1/3 Сміли, 2 садочки, 3 школи, лікарню, об’єкти Акціонерного товариства «Українська залізниця», 89 багатоквартирних житлових будинків. Підприємства протягом останніх років є одними з найбільших платників податків в містах знаходження своїх виробничих потужностей, надають допомогу в реалізації соціальних проектів тощо.

  • Це 250 співробітників, які утримують сім’ї.
  • Це робочі місця на супутніх підприємствах: водоканалах, лісгоспах Черкаської, Київської, Житомирської, Чернігівської та інших суміжних областей (продають дрова).
  • Це перевізники, що перевозять лісопродукцію, і отримують кошти.
  • Це підприємства, які продають відходи від деревини.

Проте через борги ДП «Гарантований покупець» вже за декілька тижнів може відбутися повна зупинка господарської діяльності та банкрутство компаній, звільнення всіх працівників та нанесення збитків для лісових господарств та інших підприємств, які здійснюють продаж лісопродукції.

Аргументи

  • Собівартість виробництва електроенергії на біопаливі становить близько 70 %, а сировину необхідно постійно купувати та стабільно підвозити. Тому чекати оплати хоча б місяць чи два немає змоги.
  • Необхідно сплачувати кредити.
  • Необхідно двічі на рік здійснювати його великовартісний ремонт обладнання.

Що це дасть?

Це дасть можливість вчасно сплатити податки, заробітну плату, погасити борги та здійснити нові закупки в державних лісових господарств, які також через відсутність попиту переживають кризу та несуть постійні збитки. А також відновити економічну діяльність низки підприємств у Київській та Черкаській областях.