ТЕЦ на соломі в Орхусі

Розповідаємо, чому.

AffaldVarme Aarhus, муніципальна енергетична компанія Орхуса, другого за величиною міста в Данії, У 2017 році відкрила нову ТЕЦ Biomassfyret Kraftvarmeværk A/S потужністю 110 МВт у своєму енергетичному комплексі «Лісб’єрг». Проєкт передбачає також наявність сховища соломи.

З цією ТЕЦ потреби Орхуса у теплі та електроенергії стали забезпечуватися винятково за рахунок чистих джерел енергії.

Інвестиції становили приблизно 1,3 мільярда датських крон (≈ 174,7 мільйона євро).

Нагадаємо, у Лісб’єрзі також функціонує один із найбільших у Данії об’єктів управління відходами – тут переробляється близько 670 000 тонн на рік твердих побутових відходів (ТПВ), з яких 225 000 тонн термічно обробляються на трьох лініях, що забезпечують централізоване тепло та електроенергію. Цей завод із виробництва тепла та електроенергії використовує солому та тріску місцевого виробництва.

Про централізоване теплопостачання в Орхусі

Система, якою володіє і керує компанія AffaldVarme Aarhus, складається з понад 2000 км високоізольованих магістральних труб і відгалужень, які разом обслуговують 95% усіх мешканців муніципалітету (близько 340 000 осіб) з метою опалення приміщень та приготування гарячої води на місці. Це робить Орхуську систему централізованого теплопостачання другою за величиною в Данії.


Джерело: Bioenergy International, Digital Twins