Сьогодні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила постанову НКРЕКП «Про внесення змін до Кодексу газотранспортної системи та Кодексу газорозподільних систем». 

Проблема

Наявна редакція Кодексу газотранспортної системи, затверджена постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2493 (далі – Кодекс ГТС), та Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494 (далі – Кодекс ГРМ) встановлювала вимоги до мольної частки кисню у природному газі, що подається до ГТС чи ГРМ, на рівні не більше 0,02%. 

Ця норма була неподоланим бар’єром для потенційних біометанових установок, які здатні забезпечити цей показник на рівні 0,2 – 1%. 

Рішення

Сьогоднішнє рішення НКРЕКП встановило вимоги до мольної частки кисню у природному газі, що подається до ГТС, на рівні не більше 0,2%, а до ГРМ – на рівні не більше 1%. Рішення вступає в силу на наступний день після офіційної публікації постанови.  

Цього рішення вже близько року чекали потенційні інвестори у виробництво біометану. Щиро дякуємо НКРЕКП за це рішення, а також Міненерго, Оператору ГТС і ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” за ініціативу і підтримку цього питання! 

Сектор виробників біометану віддячить виробленим і поданим в ГТС і ГРМ біометаном!