Підбірка для натхнення з найпотужнішими енергетичними установками, що працюють на біомасі, від UABIO.

Біомаса — максимально традиційний відновлюваний енергоносій у світі для виробництва енергії у вигляді тепла або електрики. На сьогодні використання біомаси як відновлюваного джерела енергії передбачає різні способи перетворення залежно від паливної сировини (деревна тріска, гранули, брикети, рослинні відходи).

Поговоримо про п’ять найпотужніших установок у світі (у подальшому розглянемо детальніше кожну окремо).

ТОП-5 найбільших біоммасових установок світу

IRONBRIDGE (Сполучене Королівство)

Це найбільша у світі електростанція на біомасі. Вона розташована у Северн-Гордж і має потужність 740 МВт електричних. Деревні гранули є основним паливом, що використовується на цій біомасовій установці.У 2013 році потужності колишньої вугільної електростанції потужністю 1000 МВт були переобладнані для виробництва електроенергії з біомаси.

ТОП-5 найбільших біоммасових установок світу

ALHOLMENSKRAFT (Фінляндія)

Ця установка потужністю 265 МВт електричних розташована на паперовій фабриці UPM-Kymmene в Альхольмені, Якобстад. Функціонує з 2002 року. Завод постачає 100 МВт тепла на паперову фабрику та 60 МВт централізованого опалення для жителів Якобстада. На заводі використовується котел з циркуляційним киплячим шаром.

ТОП-5 найбільших біоммасових установок світу

TOPPILA (Фінляндія)

Ця електростанція на біомасі розташована в районі Топпіла міста Оулу. Це один із найбільших заводів у світі, який використовує торф як паливо і має потужність 210 МВт електроенергії та 🔥340 МВт теплової енергії. Він має два блоки по 75 МВт і 145 МВт.

ТОП-5 найбільших біоммасових установок світу

POLANIEC (Польща)

Встановлена ​​потужність заводу становить 205 МВт електричних. Він розташований у Сташуві. Об’єкт введений в промислову експлуатацію в листопаді 2012 року і використовує для своєї роботи переважно побічні продукти сільського господарства та відходи деревини. Такої кількості електроенергії достатньо для задоволення потреб 600 000 домогосподарств. Скорочення викидів CO2 сягає 1,2 мільйона тонн на рік.

ТОП-5 найбільших біоммасових установок світуТОП-5 найбільших біоммасових установок світу

KYMIJARVI (Фінляндія)

Завод має потужність 160 МВт і розташований у місті Латі, приблизно за 100 км на північ від Гельсінкі. Установка використовує технологію газифікації біомаси. Сировиною є тверде біопаливо, таке як пластик, папір, картон і деревина. Ця біомасова установка розпочала роботу у 2012 році, інтегрувавши газифікатор, який перетворює паливо, отримане з відходів, на горючий газ. Установка містить паровий котел з природною циркуляцією, турбіну Siemens SST 800 Tandem і генератор Siemens Gen5-100A-2P. Він виробляє 300 ГВт•год електроенергії та 600 ГВт•год централізованого опалення. Електроенергія постачається до національної мережі за допомогою підключення 110 кВ на підстанції Kymijärvi. Варто зазначити, що компанія вже добудовує Kymijärvi III потужністю 193 МВт.