Сьогодні день народження українського біометану! Україна зробила впевнений крок у майбутнє — компанія “Галс Агро” ввела в експлуатацію перший в Україні біометановий завод.

Це відбулося на базі однієї з шести біогазових установок компанії потужністю 6,9 МВт ел. На збагачення подається 600 м3/годину сирого біогазу, з якого виробляється 330 м3/ годину біометану (еквівалент 1,3 МВт ел).

Про установку

Цей перший біогазовий завод компанії “Галс Агро” введений у експлуатацію 2018 року. Перша черга заводу мала електричну потужність 2,4 МВт. У 2020 році було розпочато будівництво другої черги заводу, що дозволило збільшити потужність на 4,5 МВт до загальної 6,9 МВт.

Також додатково було передбачено запас потужності з виробництва біогазу ще на 1,5 МВт (ел) або до 3 млн м3 біометану на рік.

Технологія бродіння — мезофільне анаеробне зброджування органічної сировини із виробництвом біогазу та подальшою подачею когенерацію для виробництва теплової та електричної енергії. Використовуються когенераційні установки Jenbacher (Австрія).

Під час будівництва другої черги заводу були використані найсучасніші європейські технології з виробництва біогазу, що дозволило збільшити загальний вихід біогазу на 1 м3 ємності ферментації, піднявши вміст сухої речовини у реакторах з 6% до 15%. Було застосовано більш сучасні технології бродіння (термофільна замість мезофільної), газопідготовки та газоочистки. Паралельно було проведено реконструкцію першої черги для збільшення ефективності технологічних процесів. Встановлено додаткові когенератори, систему осушки біогазу та очистки від сірки, нові міксери та змішувачі.

Базова сировина: жом цукрового буряку після виробництва цукру, бурякова патока, рослинні залишки, силос енергетичних рослин, відходи харчових та комбікормових виробництв, гній ВРХ.

Біометан

У 2021 році було ухвалено рішення про дообладнання заводу модулем з виробництва біометану. Воно було зумовлене:

  • Підвищенням ціни природного газу та перспективою подальшого росту ціни.
  • Загальноєвропейськими трендами до зменшення використання викопних джерел енергії та залежності від російського газу.
  • Складнощами зі своєчасною оплатою за вироблену електроенергію з ВДЕ.
  • Стимулюванням Європейським Союзом загального зменшення викидів СО2 у атмосферу.
  • Декарбонізацією усіх етапів виробництва.

Збагачення біогазу до біометану відбувається в установці мембранного типу голландської компанії Bright (представник в Україні — компанія Pro-Energy). Реконструкцію БГУ проводила українська компанія AC GROUP. Основна сировина — силос кукурудзи. Біометан подається в розподільну мережу АТ “Чернігівгаз” (РГК).

Пишаємось тим, що всі компанії, які брали участь у реалізації проєкту, є членами Біоенергетичноі асоціації України.


Вітаємо компанію “Галс Агро”, Вадима Вайспапіра, Сергія Кравчука, Олега Рябова і всіх причетних з цією історичною подією!

Подальших успіхів і нових біометанових заводів!