Команда UABIO звернулася до Президента України та інших посадових осіб щодо законодавчого врегулювання експорту біометану. Просимо уваги і підтримки цього надважливого для України напряму.

Актуальна ситуація

Євроінтеграційний курс та виклики, які стоять на сьогодні перед аграріями, стимулював розвиток біометанової галузі. Україна та ЄС підписали Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом щодо стратегічного партнерства у сфері біометану, водню та інших синтетичних газів.

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва біометану» прийнято восени 2021 року. З 2021 року в Україні розпочалося будівництво біометанових заводів. Наразі вже завершене будівництво, мінімум, двох заводів, а декілька обʼєктів у процесі будівництва.

Протягом 2024-2025 років заплановане відкриття 10 нових обʼєктів із потужністю від 1,5 млн м3 біометану на рік кожен.

Перспективи

До 2030 року Україна може досягти виробництва до 1 млрд м3 біометану на рік, а до 2050 р. – до 20 млрд м3/рік.

Україна може стати повноцінним партнером ЄС, бо має надійну газотранспортну мережу і практично невичерпну сировинну базу як аграрна держава.

Проблеми

Розвиток галузі неможливий без прискорення роботи державних органів влади в частині законодавчого врегулювання галузі виробництва біометану в Україні.

На законодавчому рівні не вирішена проблема з можливістю доставки даного продукту на європейський ринок.

Верховна Рада України не може з моменту реєстрації у липні 2023 р. внести на розгляд в першому читанні законопроєкт про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану №9456 від 03.07.2023 р., які мають врегулювати питання митного оформлення біометану.

Заводи побудовані за кошти інвесторів, але вимушені зупиняти свою роботу тільки по тій причині, що немає можливості продавати свою продукцію.

На жаль, український ринок не має законодавчих стимулів для бізнесу купляти біометан, на відміну від споживачів в Європейському Союзі.

І в період воєнного стану бізнес хотів би бачити більш активну позицію органів влади в питанні стимулювання як внутрішніх, так і зовнішніх інвестицій, у питанні створення нових робочих місць, створенні підприємств з новою доданою вартістю.

Пропозиції UABIO

  • Ухвалити Закон про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану №9456 від 03.07.2023 р.
  • Внести зміни в наказ Міністерства фінансів України від 30.05.2012 №629 «Про митні формальності на трубопровідному транспорті та лініях електропередачі».
  • Внести зміни в наказ Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №448 «Про затвердження Переліку товарів, митне оформлення яких здійснюється Енергетичною митницею Державної митної служби України».

Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.