Команда Біоенергетичної асоціації України звернулася до Державної податкової служби щодо вимушеної зупинки діяльності Теофіпольської енергетичної компанії через визнання підприємства ризиковим. Ви можете ознайомитися з листом за посиланням.

Сьогодні ми знову просимо вас підтримати нашу позицію щодо однієї із найбільших біоенергетичних компаній в Україні, діяльність якої під загрозою.

Внаслідок визнання ДПС України підприємства ризиковим близько місяця вимушено зупинене виробництво електроенергії. Чистої та оптимальної за вартістю електроенергії, яка вкрай необхідна країні. 

Теофіпольська енергетична компанія є членом Біоенергетичної асоціації України та однією із провідних компаній сектору біоенергетики.

Це 18 когенераційних установок потужністю 26 МВт (ел) та використовують як сировину сільськогосподарські рештки, відходи тваринництва та переробки. Наразі підприємство будує найбільший у Європі біометановий завод. І сьогодні успішне і потрібне підприємство під загрозою. 

У той же час

  • здійснюється закупівля електроенергії в аварійному режимі за значно вищими цінами (орієнтовно втричі дорожче). 
  • держава недоотримує податки від діяльності підприємства.
  • ростуть витрати на придбання електроенергії у закордонних постачальників (на загальну суму близько 200 млн грн у місяць). 
  • порушуються домовленості в межах Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом щодо стратегічного партнерства у сфері біометану, водню та інших синтетичних газів. 

Переконані, дії органів ДПС України не мають призводити до зупинки його комерційної діяльності. Просимо втрутитися в ситуацію і забезпечити нормальну роботу підприємства шляхом розблокування реєстрації податкових накладних. 


Ми звернулися до в. о. Голови Державної податкової служби України Тетяни Кірієнко, а також Міністра фінансів Сергія Марченка, Міністра енергетики Германа Галущенка, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова та Торстена Веллерта від Представництва ЄС в Україні.


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.