Внесено зміни до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг «Про забезпечення стабільного функціонування ринку електричної енергії, у тому числі фінансового стану учасників ринку електричної енергії на період дії в Україні воєнного стану» (від 25 лютого 2022 року № 332)! Цими змінами тимчасово вирішено проблему неможливості виробниками е/е з біомаси та біогазу надавати НЕК «Укренерго» послуги із зменшення навантаження.

Внесено зміни до постанови НКРЕКП: тимчасово вирішено проблему неможливості виробниками е/е з біомаси та біогазу надавати НЕК «Укренерго» послуги із зменшення навантаження.Внесено зміни до постанови НКРЕКП

Дякуємо НКРЕКП, НЕК “Укренерго” і Міністерство енергетики України за підтримку пропозицій UABIO та позитивну і конструктивну реакцію на листи Біоенергетичної асоціації України.

Чому ці зміни такі важливі?

Цими змінами тимчасово вирішено проблему неможливості виробниками е/е з біомаси та біогазу надавати НЕК «Укренерго» послуги із зменшення навантаження.

Зокрема, на період воєнного стану виробники електричної енергії з біомаси/біогазу, які отримали «зелений» тариф, мають право відхиляти оперативні команди диспетчера ОСП на зменшення навантаження, якщо:

  • такі виробники мають теплофікаційне навантаження для забезпечення опалення в осінньо-зимовий період або для забезпечення технологічного процесу виробництва;
  • виконання такої команди може призвести до пошкодження обладнання або до порушення технологічних процесів, пов’язаних із виробництвом електричної енергії.

Що далі?

Це рішення наразі чинне тільки на період воєнного стану.


Звертаємося до Верховної Ради України та Комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП з проханням внести зміни до Закону України «Про ринок електричної енергії» та передбачити право виробників е/е з біомаси/біогазу відхиляти команди ОСП на зменшення навантаження на постійній основі.