Із радістю  повідомляємо про перемогу нашого проєкту «Розробка бізнес-моделі виробництва біометану в Україні» в конкурсі «Innovate Ukraine – підтримка енергетичного відновлення України»

Проєкт «Розробка бізнес-моделі виробництва біометану в Україні» у межах Innovate Ukraine

Проєкт буде реалізовано впродовж двох років консорціумом компаній з України і Великої Британії: Marriott Davies Yapp LLP (UK), Rika Biofuel Developments LTD (UK), Regenerative Agriculture (Україна),  НТЦ «Біомаса» (Україна) та Біоенергетична асоціація України.

Про програму

Innovate Ukraine фінансується UK International Development та організований Посольством Великої Британії в Києві.

За результатами цього конкурсу були відібрані 13 інноваційних проєктів зеленої енергетики в Україні, які підтримає Велика Британія. Уряд країни інвестує 16 млн фунтів в інновації, які сприятимуть відновленню та майбутній сталості української енергетики. Запровадження проєктів триватиме два роки.

Програма, про яку вперше оголосили під час Конференції з відновлення України в 2023 році в Лондоні, передбачає співпрацю між понад 50 британськими та українськими організаціями та залучить додаткові 5 млн фунтів від приватного сектору.

2 травня відбулося офіційне відкриття програми Innovate Ukraine із оголошенням проєктів-переможців конкурсу за участі міністра закордонних справ Девіда Кемерона, який особисто прибув до Києва, та міністра енергетики України Германа Галущенка.

Із 13 проєктів-переможців команда Біоенергетичної асоціації України братиме участь у виконанні двох. Голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха також взяв участь у події з нагоди відкриття.

Наразі розповідаємо про перший із проєктів «Розробка бізнес-моделі виробництва біометану в Україні», невдовзі ж анонсуємо і другий.

Про проєкт «Розробка бізнес-моделі виробництва біометану в Україні» 

Україна має невикористаний потенціал виробництва біометану у понад 20 мільярдів кубічних метрів/рік. Основною метою проєкту є створення масштабованої бізнес-моделі виробництва біометану. Сектор перебуває на низькому старті свого розвитку. 

Основні завдання проєкту:

  1. Оцінка потенціалу виробництва біометану в Україні на основі наявної та потенційної сировини та розробка детальної карти територій, доцільних для виробництва біометану. 
  2. Розроблення бізнес-концепції передового виробництва біометану (12 ТЕО біометанових проєктів). 
  3. Доведення найбільш перспективних проєктів до стадії готовності до фінансування (4 проєкти).
  4. Розроблення умов для експорту біометану з України до країн ЄС. 
  5. Створення передумов для використання біометану у транспортному секторі України (bio-CNG та bio-LNG). 

Ці проєкти слугуватимуть прототипами для масштабованої бізнес-моделі, спрямованої на швидке зростання виробництві біометану в Україні. Передбачено розроблення комплексної стратегії розвитку сектору, яка задовольнятиме енергетичні потреби України та країн ЄС, базуватиметься на технологічних інноваціях, економічній життєздатності та екологічній стійкості.

Децентралізовані біометанові установки із щорічним виробництвом кожної до 5-10 млн кубометрів біометану зміцнять енергетичну стійкість України. У довгостроковій перспективі вони формують фундамент більш чистого та стійкого енергетичного комплексу.


Із деталями проєкту можна ознайомитися у наведеній презентації (тисніть “Завантажити презентацію”). 

Завантажити презентацію