UABIO продовжує лобіювати незниження зеленого тарифу для біомаси та біогазу, та пропонує подовжити його дію до 2035 року. 13 грудня НКРЕКП запропонували знизити “зелений тариф” для біомаси та біогазу до 11 євроцентів/кВт·год. Зараз цей показник 12,4 євроценти/кВт·год.

Біоенергетична асоціація України виступає категорично проти пропозиції НКРЕКП щодо зменшення рівня «зеленого» тарифу для електроенергії, виробленої з біомаси та біогазу.

Наші аргументи та пропозиції виклали у листі, який надіслано до голови Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг ГЕРУСУ А. М., міністру енергетики та захисту довкілля України ОРЖЕЛЮ О. А., голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики ТАРАСЮКУ В. В. та т. в.о. Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України ТОВСТЕНКО О. В.

Який стан виробництва електричної енергії з біомаси та біогазу на сьогодні?

Станом на ІІІ квартал 2019 року серед відновлюваних джерел енергії частка об’єктів, що використовують енергію вітру та сонця, складає 97,8%, із встановленою потужністю 931,8 МВт та 3421,5 МВт відповідно, в той час як встановлена потужність об’єктів на біомасі та біогазі становить лише 55,9 МВт та 70,3 МВт відповідно. Зазначена динаміка введення в експлуатацію об’єктів виробництва електричної енергії з біомаси та біогазу свідчить про те, що сектор не має належного рівня стимулювання.

Чи є “зелений тариф” достатнім?

На нашу думку, відставання у виробництві електричної енергії з біомаси та біогазу спричинено суттєво нижчим рівнем «зеленого» тарифу для електричної енергії з біомаси та біогазу в Україні у порівнянні з більшістю країн ЄС. Зокрема, Україна знаходиться на 13 місці серед 15 країн ЄС, що використовують «зелені» тарифи, як засіб стимулювання виробництва електричної енергії з біомаси та біогазу (табл. 1,2).

Навіть при чинному рівні «зеленого» тарифу для біомаси та біогазу в Україні, економічні показники проєктів з виробництва електричної енергії з біомаси та біогазу не є задовільними, IRR таких проєктів переважно становить менше 15%. Будь-яке зменшення «зеленого» тарифу для біомаси та біогазу, означатиме повну зупинку сектору.

Позиція Біоенергетичної асоціації України:

“Біоенергетична асоціація України виступає категорично проти пропозиції НКРЕКП щодо зменшення рівня «зеленого» тарифу для електроенергії, виробленої з біомаси та біогазу. Вважаємо, що рівень «зеленого» тарифу для біомаси та біогазу необхідно підвищити, однак розуміємо, що на фоні загального пониження «зеленого» тарифу, це не видається можливим.
Пропонуємо не зменшувати розмір «зеленого» тарифу для біомаси і біогазу, при цьому продовжити строк його дії для біомаси та біогазу до 2035 року.
Вважаємо такий строк більш прийнятним для біоенергетичних проєктів, оскільки він дозволить залучити інвестиції тим проєктам, що знаходяться в стадії розробки, та забезпечить стале зростання сектору. Прийнявши це рішення держава прискорить розвиток саме того типу генерації, якого більше всього не вистачає енергосистемі України: стабільної, прогнозованої, маневреної, і при цьому відновлюваної.“.

Позиція БАУ підготовлена, обговорена та узгоджена членами БАУ, які генерують понад 50% всієї електроенергії з біомаси та біогазу в Україні.